W moim domu mamy kilka sprawdzonych przepisów na pasty do kanapek. Ten dodatek znika z lodówki o wiele szybciej, niż wędlina czy ser. Idealnie pasują na śniadanie, kolację, a także na niezapowiedzianą wizytę znajomych.
Przydatnym narzędziem do robienia past jest zdecydowanie blender. Dzięki niemu uzyskamy idealną konsystencję, bez grudek. Jeśli dopiero rozważamy zakup tego urządzenia, zainwestujmy w sprzęt z pojemnikiem i nożami do szatkowania.
Pasta jajeczna ze szczypiorkiem, to chyba najbardziej popularna i najbardziej lubiana wersja - do jej przygotowania potrzebujemy 4 jajek ugotowanych na twardo, 3 łyżki majonezu, pół pęczka posiekanego szczypiorku, sól i pieprz do smaku. Rozdrabniamy jajka w blenderze lub widelcem, dodajemy majonez, szczypiorek i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pasta z wędzonej makreli, jajek i pora jest równie smaczna. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 średniej wielkości makrelę, posiekaną, białą część pora, 2 ugotowane na twardo jajka, 3 łyżki majonezu oraz przyprawy do smaku. Zamiast majonezu możemy dodać łyżkę śmietany, lub koncentrat pomidorowy. Makrelę należy dokładnie obrać z ości i oddzielić mięso od skóry. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, a całą masę na koniec przyprawiamy solą i pieprzem.
Pasta orientalna z kurczaka to ciekawa propozycja, którą robię zawsze, gdy zostanie mi np. kawałek piersi z obiadu. Można też wykorzystać kurczaka gotowanego, np. z zupy. Smak jest podobny, a resztki się nie marnują. Do jej przygotowania potrzebujemy oczywiście kurczaka, ananasa - na całą pierś wystarczy jeden plasterek - chyba, że ktoś preferuje wersję bardziej słodką, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki jogurtu naturalnego i koniecznie curry.
Pierś należy zblendować razem z plasterkiem ananasa, następnie trzeba dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec curry, pieprz i sól. Tę pastę można dodawać także do sałatek, jako dressing, jeśli dodamy więcej rzadkiego jogurtu.
Jagoda.L