Owoce (ananasy, melony) Przygotuj syrop: Na kilogram obranych owoców - 1,25 kg cukru i 1/2 litra wody.
Owoce włóż do wrzącego syropu, smaż 30 minut, odstaw na 12 godzin i znów smaż aż będą szkliste. Odsącz, podsusz na blasze aż z wierzchu będą suche, a w środku wilgotne. Włóż do słoików przesyp cukrem.
Skórki cytrynowe i pomarańczowe: Obrane z białej błonki pokrój na paseczki, zalej zimną wodą, odstaw na 12 godzin. Odsącz, zalej syropem z cukru, ugotuj do miękkości, Razem z syropem włóż do słoików.
Owoce włóż do wrzącego syropu, smaż 30 minut, odstaw na 12 godzin i znów smaż aż będą szkliste. Odsącz, podsusz na blasze aż z wierzchu będą suche, a w środku wilgotne. Włóż do słoików przesyp cukrem.
Skórki cytrynowe i pomarańczowe: Obrane z białej błonki pokrój na paseczki, zalej zimną wodą, odstaw na 12 godzin. Odsącz, zalej syropem z cukru, ugotuj do miękkości, Razem z syropem włóż do słoików.