Jak przygotować domowe ogórki kiszone?

Lubiane przez większość populacji i w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Dowiedz się, jakich użyć składników, aby Twoje ogórki kiszone były pyszne!

         
ocena: 3/5 głosów: 4
Jak przygotować domowe ogórki kiszone?
fot. Fotolia

Możemy pójść na łatwiznę i kupić już zrobione, ale kto choć raz zrobił je sam, z pewnością będzie powracał do smaku tej pysznej kiszonki.
Ogórki w ciągu lata smakują niebywale, a te kiszone dostarczają nam smaków przez cały rok. Robi się je bardzo łatwo. Do słoika wrzuca się potrzebne przyprawy, ogórki i zalewa wodą. O tym więcej niżej, a o tym co nam dają kiszone ogórki postaram się napisać już teraz.

Kiszone warzywa (ogórki, kapusta) są zdrowsze od tych surowych. Podczas gdy warzywa fermentują, dochodzi do wytwarzania się witamin z grupy B. Warzywa nie tracą podczas tej fermentacji ważnych wartości odżywczych, a dodatkowo stabilizuje się poziom witamin A i C.
Ponadto jedzenie kiszonek sprzyja odchudzaniu.

Po zakiszeniu ogórków czy kapusty i szczelnym zamknięciu ich w słoiku, możemy przechowywać je miesiącami w spiżarni. Aby przygotować ogórki kiszone, nie potrzeba poświęcać im zbyt wiele czasu. 

Najlepiej do kiszenia ogórków zbierać ogórki już dojrzałe. W słoiku powinniśmy umieścić maksymalnie 4 większe lub 7 mniejszych ogórków, jeśli używamy słoików 0,9 litra. Słoiki powinny być umyte. Po przygotowaniu słoików z zawartością i zakręceniu ich powinniśmy je pasteryzować do 20 minut, a następnie przechowywać w spiżarni minimum 3 tygodnie, aż w końcu ogórki się zakiszą.

Ogórki kiszone idealnie nadają się do sałatek, natomiast jeśli przygotujemy je w zalewie octowej, będziemy mieć doskonały dodatek na domowe spotkania i imprezy.
Jak sami widzimy, odpowiednio przygotowane ogórki kiszone mogą być wykorzystywane przy różnych okazjach, nie tylko jako pyszny dodatek do kanapek.


Dowiedz się jak zakisić ogórki >>>