Kasia i Kurt gotują: Pierś z kurczaka

  • 1

Mistrz kuchni Kurt Scheller pokazuje Katarzynie Cichopek, jak w środku zimy przygotować zdrowy i lekki lunch.


         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kasia i Kurt gotują: Pierś z kurczaka

 

Jak zatrzymać aromat warzyw

Warzywa podpieczone na grillowej patelni albo w piekarniku razem z mięsem delikatnie „złapią” jego aromat i będą smakowały tak jak te przygotowywane na ruszcie w ogrodzie!

 

Aromatyczna pierś z kurczaka



Składniki:

- 2 piersi kurczaka

- 300 g młodego szpinaku

- średnia cebula

- 10 jabłek kaparowych

- 10 rodzynek sułtanek

- 2 małe pomidory

- 4 pieczarki

- łyżka masła

- dwie łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

- gałka muszkatołowa

- sos z octu balsamicznego

 

 

Wykonanie:

1. Piersi kurczaka oprószone solą i pieprzem zrumieniłam z obu stron na patelni grillowej. Obok ułożyłam pomidory i pieczarki.

 

2. Na maśle z oliwą podsmażyłam cebulę, dodałam szpinak, kapary i rodzynki. Przyprawiłam solą,

pieprzem i gałką.

 

3. Kurczak i warzywa po obsmażeniu trafiły na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Gotową pierś pokroiłam w plastry.

 

4. Mięso, grillowane pieczarki, pomidora i porcję szpinaku z kaparami ułożyłam na talerzu. Całość polałam kremem z octu balsamicznego.



   


Źródło: Party