Jak zatrzymać aromat warzyw
Warzywa podpieczone na grillowej patelni albo w piekarniku razem z mięsem delikatnie „złapią” jego aromat i będą smakowały tak jak te przygotowywane na ruszcie w ogrodzie!
Aromatyczna pierś z kurczaka
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 300 g młodego szpinaku
- średnia cebula
- 10 jabłek kaparowych
- 10 rodzynek sułtanek
- 2 małe pomidory
- 4 pieczarki
- łyżka masła
- dwie łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- sos z octu balsamicznego
Wykonanie:
1. Piersi kurczaka oprószone solą i pieprzem zrumieniłam z obu stron na patelni grillowej. Obok ułożyłam pomidory i pieczarki.
2. Na maśle z oliwą podsmażyłam cebulę, dodałam szpinak, kapary i rodzynki. Przyprawiłam solą,
pieprzem i gałką.
3. Kurczak i warzywa po obsmażeniu trafiły na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Gotową pierś pokroiłam w plastry.
4. Mięso, grillowane pieczarki, pomidora i porcję szpinaku z kaparami ułożyłam na talerzu. Całość polałam kremem z octu balsamicznego.
Źródło: Party
Gość