Pstrąg z cytrusową nutą na pewno będzie smakował dzieciom!
Składniki:
- oczyszczony pstrąg
- masło pomarańczowo-pietruszkowe
- kilka liści laurowych
- pomidor
- 2 pieczarki
- gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- łyżeczka skórki startej z cytryny
- sól i pieprz
- pergamin do pieczenia
Wykonanie:
1. Ponacinałam pstrąga. W „kieszonki” włożyłam liście laurowe oraz masło doprawione pietruszką i skórką pomarańczy.
2. Ułożyłam na pergaminie plastry pomidora i pieczarek, a na nich rybę. Doprawiłam skórką z cytryny, solą, pieprzem i oliwą.
3. Do środka ryby włożyłam łyżkę masła i rozmaryn. Pstrąga zawiniętego w pergamin piekłam 20 minut w 180°C.
4. Obraną ze skóry, pozbawioną kręgosłupa rybę ułożyłam na talerzu, a na niej pieczone razem z nią warzywa. Polałam całość sosem z pieczenia.
Źródło: Party
zozolek
zbysiowa