Kasia i Kurt gotują: Pstrąg z cytrusową nutą

  • 2

Świeże masło z dodatkiem ziół i skórki z cytrusów to tajny trik kucharzy. Ryba nim przyprawiona nie będzie sucha!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kasia i Kurt gotują: Pstrąg z cytrusową nutą


Pstrąg z cytrusową nutą na pewno będzie smakował dzieciom!

 

 

Składniki:

- oczyszczony pstrąg

- masło pomarańczowo-pietruszkowe

- kilka liści laurowych

- pomidor

- 2 pieczarki

- gałązka rozmarynu

- oliwa z oliwek

- łyżeczka skórki startej z cytryny

- sól i pieprz

- pergamin do pieczenia

 

Wykonanie:

1. Ponacinałam pstrąga. W „kieszonki” włożyłam liście laurowe oraz masło doprawione pietruszką i skórką pomarańczy.

 

2. Ułożyłam na pergaminie plastry pomidora i pieczarek, a na nich rybę. Doprawiłam skórką z cytryny, solą, pieprzem i oliwą.

 

3. Do środka ryby włożyłam łyżkę masła i rozmaryn. Pstrąga zawiniętego w pergamin piekłam 20 minut w 180°C.

 

4. Obraną ze skóry, pozbawioną kręgosłupa rybę ułożyłam na talerzu, a na niej pieczone razem z nią warzywa. Polałam całość sosem z pieczenia.


 

 


Źródło: Party