Kategoria promowana - grudzień

Nasze grudniowe menu zdominowały dania świąteczne i wigilijne. Zobacz za jakie przepisy otrzymasz dodatkowe punkty.

WPROWADZENIE

Nasze grudniowe menu zdominowały dania świąteczne i wigilijne. Zobacz za jakie przepisy otrzymasz dodatkowe punkty.
Za przepisy dodane w poniższych kategoriach otrzymasz w grudniu dodatkowe 20 wirtuali. 

Promujemy przepisy na:
W grudniu przyznajemy dodatkowe 20 punktów przepisom na dekorowane pierniczki, ciasta świąteczne (serniki, makowce, pierniki, seromakowce), ryby na wigilijny stół, pieczone mięsa, domowe wędliny. Pamiętaj: przepis, który chcesz dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęciaDwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania, trzecie - gotowe danie. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorów za zbyt proste.

Jakie przepisy kulinarne promujemy?

Serniki, makowce, pierniki, pierniczki


Pierniczki na Boże Narodzenie Makowiec zawijany, strucla makowa na Boże Narodzenie Piernik staropolski
fot. Adobe stock


Aby twój przepis na sernik, makowiec, seromakowiec, piernik lub pierniczki w formie chatki mogły otrzymać dodatkowe punkty, koniecznie zadbaj o świąteczną dekorację. Nie możemy mieć wątpliwości, że wypiek został przygotowany specjalnie na święta.

Uwaga: wszystkie ciasta powinny być przygotowane przez ciebie lub twoich pomocników własnoręcznie: nie korzystaj z gotowych mieszanek do ciast, do których wystarczy dodać kilka składników. Nie używaj także gotowego ciasta francuskiego, spodu czy biszkoptu. W razie wątpliwości, skontaktuj się z moderatorkami.

Ryby na wigilijny stół


Ryba po grecku Karp pieczony
fot. Adobe stock


Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez takich dań jak karp w galarecie, kulebiak z rybą czy ryba po grecku. Dodaj przepis na danie, którego głównym produktem jest ryba i otrzymaj 20 dodatkowych wirtuali za kategorię promowaną. 

Uwaga: dodatkowych punktów nie przyznamy przepisom na dania zbyt proste, takie jak śledzie w oleju, za to śledzie pod pierzynką oraz inne sałatki z ryba promujemy. Pamiętaj jednak, że ryba powinna stanowić istotny składnik dania.

Pieczone i gotowane mięsa, domowe wędliny


Święta to dobra okazja, by upiec schab, szynkę czy boczek dla całej rodziny. Jeśli masz odpowiednio dużo czasu, chęci i cierpliwości, warto pokusić się o przygotowanie własnej kiełbasy. W grudniu za przepisy na domowe mięsa przyznajemy kategorię promowaną. Pamiętaj o bożonarodzeniowej dekoracji, wystarczy drobny akcent.


Pieczony schab Pieczony boczek
fot. Adobe stock

Pamiętaj, produktem wyjściowym musi być surowe mięso (bez przypraw, bez wcześniejszego marynowania). Nie przyznamy punktów za dania takie jak plastry schabu zapieczone pod serem z kaszą i warzywami - chodzi nam o całe domowe wędliny, które można pokroić w plastry i podać na zimno lub na gorąco. 

Dania z kapustą i grzybami


Bigos świąteczny z grzybami, łazanki z kapustą, kapusta z grochem - te dania uwielbiamy i chętnie podajemy na wigilijny stół. Promujemy wyłącznie dania z grzybami leśnymi (nie zaakceptujemy pieczarek). Pamiętaj o ładnej prezentacji dania - estetyka nie pozostaje bez znaczenia. Uwaga: promujemy wyłącznie dania z kapustą i/lub grzybami bez mięsa, takie, które można podać na Wigilię.


kapusta z grochem Kapusta z grochem
fot. Adobe stock
 

Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).

Kategoria promowana trwa od 1 grudnia do 31 grudnia.