Dania z cukinii i fasolki szparagowej
Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo, z którego można przyrządzić zarówno dania wytrawne jak i słodkie. Makaron z cukinią czy niezwykle wilgotne brownie z cukinią to nieliczne przykłady tego, co można wyczarować z kabaczka.W tym miesiącu promujemy także dania z wykorzystaniem kwiatów cukinii. To produkt, który staje się coraz bardziej popularny w rodzimej kuchni, Włosi natomiast od dawna są jego ogromnymi smakoszami. Jeśli potrzebujesz inspiracji do kulinarnych praktyk, zobacz nasze pomysły na dania z kwiatem cukinii.
Dodatkowe punkty otrzymasz także za przepisy na potrawy z fasolki szparagowej, na którą sezon właśnie nadchodzi. Warunkiem koniecznym do otrzymania punktów jest to, aby fasolka używana do przepisów była świeża, a nie mrożona. Może to być dowolna odmiana strąków.
Z kategorii promowanej wykluczamy przepisy na fasolkę gotowaną lub smażoną z bułką tartą.
Masz już dosyć schabowego lub mielonych? Zobacz jak przygotować kotlety z cukinii.
fot. Adobe Stock
Pamiętaj, że przepis zaliczający się do kategorii promowanej musi zawierać przynajmniej 3 zdjęcia – dwa z etapów przygotowania i jedno zdjęcie efektu końcowego.
Słodkie wypieki oraz ciasta bez pieczenia z malinami i wiśniami
Kto z nas nie lubi letnich owoców? Najlepsze to te prosto z krzaczka, ale jeśli nie mamy własnej uprawy malin lub wiśni, z powodzeniem można już je kupić na targach i w sklepach. Słodkie owoce wspaniale nadają się do wypieków, a nic tak nie smakuje w letnie popołudnie jak mrożona kawa i kruche z malinami. Z pewnością nie skończy się na jednym kawałku!Czekamy na przepisy na ciasta pieczone i te bez pieczenia, ciasteczka, rogaliki, tarty, rolady. Warunek konieczny do otrzymania punktów - owoce muszą być świeże.
Do kategorii promowanej nie zaliczymy deserów oraz przepisów na inne dania z owocami, jak naleśniki, placki czy zupy.
fot. Adobe Stock
Przepisy z bobem na śniadanie, obiad i kolację
Bób to letni przysmak i każdy czeka na niego z utęsknieniem. Niektórzy jedzą go w całości, inni obierają z łupiny – tutaj nie ma jednej właściwej metody, młody bób można ze smakiem jeść bez obierania! Najważniejsze, aby wiedzieć ile gotować bób, aby miał właściwą strukturę i nie był rozgotowany.
Taki bób w wersji al dente nadaje się do sałatek, czy smażonych dań. Z dłużej gotowanego bobu, który jest wyraźnie miękki powstanie pyszna pasta z bobu, która konsystencją przypomina hummus. To wspaniały dodatek do kanapek i omletów, który musisz wypróbować.
Dodatkowych punktów nie przyznamy za gotowany bób podany z ziołami lub bułką tartą.
Taki bób w wersji al dente nadaje się do sałatek, czy smażonych dań. Z dłużej gotowanego bobu, który jest wyraźnie miękki powstanie pyszna pasta z bobu, która konsystencją przypomina hummus. To wspaniały dodatek do kanapek i omletów, który musisz wypróbować.
Dodatkowych punktów nie przyznamy za gotowany bób podany z ziołami lub bułką tartą.
fot. Adobe Stock
Pamiętaj, że w kategorii promowanej nagradzane są przepisy, w których znajdą się minimum 4 składniki!
Punkty za kategorię promowaną nie otrzymują przepisy uznane przez redakcję lub moderatorki za zbyt proste, wyglądające nieestetycznie oraz posiadające mniej niż 3 zdjęcia.
Wirtuale dodaje moderatorka, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorką (wyślij wiadomość do misia5).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 lipca