Na ulicach szeleszczą liście, dzień staje się coraz krótszy, a soczyste owoce ustępują miejsca nowym produktom. Jesień zawitała do domów i obdarzyła wszystkich zapachem lasu. Dynia, gruszki, jabłka, kalafior, warzywa korzeniowe to tylko mała garść tego, co możecie wykorzystać w kuchni. Przed tobą nowy sezon i nowe kulinarne wyzwania!
Szykujesz się na zimę? Sprawdź nasze pomysły na zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów.
Zapoznaj się z październikową kategorią promowaną i zobacz, jaką listę produktów i potraw nagrodzimy w październiku dodatkowymi 20 punktami.
Nagrodzimy także muffinki z orzechami, do których doskonałym dodatkiem będą owoce sezonowe. Pamiętaj, że orzechy powinny być głównym składnikiem wypieków, a nie znikomym dodatkiem.
Orzechy są świetną bazą do domowego wyrobu alkoholi – nalewka z zielonych orzechów to przepis, który koniecznie musisz wypróbować.
fot. Adobe Stock
Dodatkowe punkty w październiku otrzymasz za ciasta, dania i przetwory z wykorzystaniem pigwy. Z kategorii wykluczamy trunki oraz kompoty. Moderatorki mogą nie przyznać punktów za przepisy uznane za zbyt proste.
Zobacz, jak odróżnić pigwę od pigwowca w prosty sposób.
fot. Adobe Stock
W kategorii promowanej będziemy nagradzać przepisy wyłącznie z wykorzystaniem świeżych grzybów leśnych. Wykluczamy promowanie dań z użyciem pieczarek oraz boczniaków, a także grzybów suszonych. Dodatkowymi punktami nie nagrodzimy także zup grzybowych.
fot. Adobe Stock
Masz nadmiar grzybów? Nie pozwól, żeby się zmarnowały! Zobacz jak suszyć grzyby domowymi sposobami.
Zapiekanka warzywna pod beszamelem zawsze smakuje wybornie! Zobacz jak krok po kroku zrobić sos beszamelowy.
Do promowanych przepisów nie zaliczamy zapiekanek wykonanych na bazie pieczywa.
Nie wyobrażasz sobie zapiekanki bez sera? Sprawdź jak wybrać ser do zapiekanki, aby najlepiej komponował się z pozostałymi składnikami.
fot. Adobe Stock
Szykujesz się na zimę? Sprawdź nasze pomysły na zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów.
Zapoznaj się z październikową kategorią promowaną i zobacz, jaką listę produktów i potraw nagrodzimy w październiku dodatkowymi 20 punktami.
Ciasta i ciasteczka z orzechami
Zaskocz nas swoim pomysłem i zdobądź dodatkowe 20 punktów za przepis na ciasta i ciasteczka z orzechami włoskimi oraz laskowymi w roli głównej.Nagrodzimy także muffinki z orzechami, do których doskonałym dodatkiem będą owoce sezonowe. Pamiętaj, że orzechy powinny być głównym składnikiem wypieków, a nie znikomym dodatkiem.
Orzechy są świetną bazą do domowego wyrobu alkoholi – nalewka z zielonych orzechów to przepis, który koniecznie musisz wypróbować.
fot. Adobe Stock
Potrawy i przetwory z wykorzystaniem pigwy
Pigwa to niedoceniany owoc, który zawiera mnóstwo cennej witaminy C. Doskonale nadaje się na przetwory, soki, nalewki i wypieki – szarlotka z pigwą zamiast jabłek to oryginalny i świetny pomysł na deser!Dodatkowe punkty w październiku otrzymasz za ciasta, dania i przetwory z wykorzystaniem pigwy. Z kategorii wykluczamy trunki oraz kompoty. Moderatorki mogą nie przyznać punktów za przepisy uznane za zbyt proste.
Zobacz, jak odróżnić pigwę od pigwowca w prosty sposób.
fot. Adobe Stock
Miej na uwadze, że aby otrzymać dodatkowe 20 punktów, przepis powinien składać się z minimum 4 składników.
Dania i potrawy z wykorzystaniem leśnych grzybów
Wykorzystaj urodzaj grzybów leśnych i zainspiruj swoimi przepisami na dania oraz potrawy z grzybów. Tarty, pierogi, makarony – ograniczeniem jest tylko wyobraźnia!W kategorii promowanej będziemy nagradzać przepisy wyłącznie z wykorzystaniem świeżych grzybów leśnych. Wykluczamy promowanie dań z użyciem pieczarek oraz boczniaków, a także grzybów suszonych. Dodatkowymi punktami nie nagrodzimy także zup grzybowych.
fot. Adobe Stock
Pamiętaj, że przepis dodany do kategorii promowanej musi posiadać minimum 3 zdjęcia - 2 zdjęcia z etapów przygotowania i 1 przedstawiające gotowe danie. Warunkiem przyznania punktów jest także estetyczny wygląd potrawy.
Masz nadmiar grzybów? Nie pozwól, żeby się zmarnowały! Zobacz jak suszyć grzyby domowymi sposobami.
Zapiekanki mięsne i wegetariańskie
Zapiekanki są świetnym pomysłem na szybki i prosty obiad. Do ich zrobienia możesz wykorzystać produkty, które zalegają w lodówce. Dodatek ziemniaków, makaronu, śmietany i sera pomoże wyczarować pyszne danie, które po odgrzaniu smakuje równie dobrze.Zapiekanka warzywna pod beszamelem zawsze smakuje wybornie! Zobacz jak krok po kroku zrobić sos beszamelowy.
Do promowanych przepisów nie zaliczamy zapiekanek wykonanych na bazie pieczywa.
Nie wyobrażasz sobie zapiekanki bez sera? Sprawdź jak wybrać ser do zapiekanki, aby najlepiej komponował się z pozostałymi składnikami.
fot. Adobe Stock
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Kategoria promowana trwa od 1 do 31 października