Pigwa i pigwowiec - różnice
Jeśli nie masz pewności co do tego, czy masz do czynienia z pigwą czy pigwowcem zobacz, jak wyglądają owoce jednej i drugiej rośliny. Musisz wiedzieć, że owoce pigwy rosną na drzewie, które wyglądem nieco przypomina gruszę, natomiast pigwowiec ma postać dosyć rozłożystego krzewu.
Oto owoce pigwy:
a to pigwowiec:
Trzeba przyznać, że dojrzale owoce pigwy kształtem przypominają gruszki, tymczasem owocom pigwowca bliżej do małych jabłuszek. Kolor obu owoców jest zbliżony, jednak nie sposób się pomylić mając oba gatunki przed sobą. Pigwa jest większa od pigwowca i intensywnie pachnie.
Owoce pigwowca mają barwę intensywnie żółtą i są pokryte czerwonymi kropkami.
Zarówno pigwa jak i pigwowiec są dosyć twarde i nie nadają się do spożycia na surowo bez wcześniejszego przygotowania. Warto jednak kroić je w plasterki i zamiast cytryny dodawać do herbaty. Dlaczego? Bo mają 7 razy więcej witaminy C niż cytryna!
Pigwa i pigwowiec w kuchni
Pigwa podczas gotowania, w połączeniu z cukrem, zmienia barwę na czerwoną i rozpada się szybciej niż owoce pigwowca. Ten drugi jest z kolei bardziej kwaśny, więc jeśli chcesz przygotować dżem, koniecznie dodaj odpowiednią ilość cukru.
Bardzo popularnym domowym trunkiem jest nalewka z pigwy - warto wypróbować! Smak herbaty wzbogaci za to syrop z pigwy.
Gdzie kupić owoce pigwy i pigwowca?
Sezon na pigwowca zaczyna się na początku września, ale to jeszcze zbyt wcześnie, by szukać go na lokalnym targu. Jeśli posiadasz ten krzew na swojej działce, możesz zacząć przetwarzać te owoce po pierwszych przymrozkach - wtedy tracą część goryczki, dzięki czemu nie są tak cierpkie. Dojrzewa do końca października i to właśnie w październiku warto go szukać.
Zarówno pigwowiec jak i pigwa nadają się do długiego przechowywania - nawet przez kilka miesięcy.