Składnikiem podstawowym każdej zalewy do marynat jest woda oraz zakwaszający dodatek np. ocet. Ilość tego dodatku w naszej marynacie decyduje o jej smaku, ostrości lub łagodności.
JAKIE WARZYWA I OWOCE MOŻEMY ZAMARYNOWAĆ?
Marynowanie potraw to jeden z najstarszych i najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Najczęściej marynujemy ogórki, paprykę, buraczki, grzybki, dynię, pomidory, śliwki, gruszki.
Warzywa, owoce, których chcemy użyć do marynaty powinny być świeże, dojrzałe i dokładnie umyte. Możemy pokroić je na mniejsze kawałki lub włożyć do słoików w całości.
Zdjęcie: Fotolia
Zalewa do konserwowania warzyw składa się wody, octu, soli i cukru. Przed wlaniem do słoiczków zalewę należy zagotować. Po włożeniu warzyw do słoika i zalaniu zalewą należy je zamknąć i wstawić do gorącej wody. Gotować około 20 minut. Pamiętajmy, aby kontrolować poziom wody, ponieważ nie może być on mniejszy niż 2/3 wysokości słoików. Po 20 minutach wyjąć słoiki z wody i pozostawić do ostygnięcia.
Polecamy Wam przepis kloruś na Dynię marynowaną z marchewką oraz przepis Babci Halinki na grzyby marynowane.
Do marynaty polecamy także owoce – śliwki, gruszki, brzoskwinie. Wspaniale do ich zakonserwowania nadaje się zalewa z cukru, octu i wody. Spróbujcie koniecznie przepisu Hrabiny w kuchni na marynowane śliwki oraz przepisu Pyzy na gruszki marynowane Zośki.
Jakie są Wasze ulubione marynowane warzywa lub owoce? Co roku latem, z jakich składników robicie marynaty? Czekamy na Wasze opinie!
Sprawdź przepis na marynowane patisony >>>
JAKIE WARZYWA I OWOCE MOŻEMY ZAMARYNOWAĆ?
Marynowanie potraw to jeden z najstarszych i najskuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Najczęściej marynujemy ogórki, paprykę, buraczki, grzybki, dynię, pomidory, śliwki, gruszki.
Warzywa, owoce, których chcemy użyć do marynaty powinny być świeże, dojrzałe i dokładnie umyte. Możemy pokroić je na mniejsze kawałki lub włożyć do słoików w całości.
Zdjęcie: Fotolia
Zalewa do konserwowania warzyw składa się wody, octu, soli i cukru. Przed wlaniem do słoiczków zalewę należy zagotować. Po włożeniu warzyw do słoika i zalaniu zalewą należy je zamknąć i wstawić do gorącej wody. Gotować około 20 minut. Pamiętajmy, aby kontrolować poziom wody, ponieważ nie może być on mniejszy niż 2/3 wysokości słoików. Po 20 minutach wyjąć słoiki z wody i pozostawić do ostygnięcia.
Polecamy Wam przepis kloruś na Dynię marynowaną z marchewką oraz przepis Babci Halinki na grzyby marynowane.
Do marynaty polecamy także owoce – śliwki, gruszki, brzoskwinie. Wspaniale do ich zakonserwowania nadaje się zalewa z cukru, octu i wody. Spróbujcie koniecznie przepisu Hrabiny w kuchni na marynowane śliwki oraz przepisu Pyzy na gruszki marynowane Zośki.
Jakie są Wasze ulubione marynowane warzywa lub owoce? Co roku latem, z jakich składników robicie marynaty? Czekamy na Wasze opinie!
Sprawdź przepis na marynowane patisony >>>
weronikaS