Nalewka z zielonych orzechów włoskich - wypróbuj ten przepis!

Orzechówka czyli popularna nalewka z orzechów włoskich jest znana ze swoich zdrowotnych właściwości: leczy zatrucia pokarmowe i obniża ciśnienie krwi. Wypróbuj ten tradycyjny przepis na nalewkę z orzecha włoskiego.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Nalewka z zielonych orzechów włoskich - wypróbuj ten przepis!
fot. Adobe
Związki zawarte w zielonej łupinie orzechów włoskich działają bakteriobójczo i odtruwająco. Nalewka z zielonych, niedojrzałych jeszcze orzechów doskonale łagodzi ból żołądka, zwalcza biegunkę i wspomaga trawienie. Zawarte w orzechach garbniki pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego.

Przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich

Składniki:
  • 10 niedojrzałych orzechów włoskich
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka spirytusu
  • 0,5 szklanki cukru
Wykonanie:

Przygotuj rękawice gumowe - świeże orzechy bardzo brudzą ręce! Zebrane orzechy opłucz dokładnie w letniej wodzie, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząśnij słojem.
Po upływie 2 tygodni, kiedy orzechy puszczą sok zalej zawartość słoja roztworem wody i spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
Przecedź płyn i rozlej do butelek.

Nalewka z zielonych orzechów - jak ją dawkować?

Dla koneserów tego trunku pijących dla przyjemności radzimy po prostu zachować umiar, ponieważ nalewka z orzechów jest dosyć mocna. W celach zdrowotnych, w przypadku niestrawności czy bólu brzucha zaleca się wypijać 1 łyżkę stołową nalewki orzechowej. 

Zobacz też: Jak suszyć orzechy włoskie?