Związki zawarte w zielonej łupinie orzechów włoskich działają bakteriobójczo i odtruwająco. Nalewka z zielonych, niedojrzałych jeszcze orzechów doskonale łagodzi ból żołądka, zwalcza biegunkę i wspomaga trawienie. Zawarte w orzechach garbniki pomagają usuwać toksyny z przewodu pokarmowego.
Przygotuj rękawice gumowe - świeże orzechy bardzo brudzą ręce! Zebrane orzechy opłucz dokładnie w letniej wodzie, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząśnij słojem.
Po upływie 2 tygodni, kiedy orzechy puszczą sok zalej zawartość słoja roztworem wody i spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
Przecedź płyn i rozlej do butelek.
Zobacz też: Jak suszyć orzechy włoskie?
Przepis na nalewkę z zielonych orzechów włoskich
Składniki:- 10 niedojrzałych orzechów włoskich
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka spirytusu
- 0,5 szklanki cukru
Przygotuj rękawice gumowe - świeże orzechy bardzo brudzą ręce! Zebrane orzechy opłucz dokładnie w letniej wodzie, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do dużego słoja i zasyp cukrem. Odstaw na 2 tygodnie, od czasu do czasu wstrząśnij słojem.
Po upływie 2 tygodni, kiedy orzechy puszczą sok zalej zawartość słoja roztworem wody i spirytusu. Odstaw na 4 tygodnie w ciemne miejsce.
Przecedź płyn i rozlej do butelek.
Nalewka z zielonych orzechów - jak ją dawkować?
Dla koneserów tego trunku pijących dla przyjemności radzimy po prostu zachować umiar, ponieważ nalewka z orzechów jest dosyć mocna. W celach zdrowotnych, w przypadku niestrawności czy bólu brzucha zaleca się wypijać 1 łyżkę stołową nalewki orzechowej.Zobacz też: Jak suszyć orzechy włoskie?
gordejuela
Oto wlasciwy przepis (jeden z wielu) i proporcje/Ten przepis jest sprawdzony od ponad 100 lat !
Orzechy trzeba zebrac pod koniec lipca-na początku sierpnia
0,5 kg zielonych orzechow w lupinach
1 litr spirytusu co najmniej 90 % ,lepiej 95 %
1,2 litra wody
0,5 kg cukru lub więcej ,można dolozyc później
10-15 gozdzikow
1/3 lyzeczki cynamonu lub mniej,zaleznie od gustu
dosłownie 205 kropli aromatu (esencji) migdałowej
------------
Ozrechy kroimy na ćwiartki i od razu zalewamy spirytusem z 0,4-0,5 litra wody.
Zamykamy i odstawiamy na 3 tygodnie (!)
Wtedy robimy syrop z cukru i reszty wody ,do tego przecedzamy to,co zrobilo się z nastawionych orzechiw,dodajemy reszte skladnikow.
Przecedzamy tera zcalosc,rozlewamy do butelek małych,moga być po coca coli i odstawiamy na ROK (!)
Będzie ciemnozielona ,lekko brunatna,dosc gorzka.Najlepiej smakuje z lodówki i wymieszana z innymi plynami.
Sa oczywiście inne przepisy,ale jak podalem,ten jest bardzo stary .