Kedgeree – jednogarnkowe danie z ryżu i wędzonej ryby

Kedgeree to proste danie kuchni anglo-indyjskiej składające się z ryżu z dodatkiem curry, wędzonej ryby oraz ugotowanego jajka. Sprawdź jak wykonać ten smaczny przepis.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kedgeree – jednogarnkowe danie z ryżu i wędzonej ryby
fot. Adobe Stock
Jednogarnkowe danie kedgeree zostało sprowadzone przez Brytyjczyków z Indii i w czasach wiktoriańskich było uznawane za popularną potrawę serwowaną jako syte śniadanie. Obecnie kedgeree częściej spożywa się na obiad lub kolację.

Podstawą dania kedgeree jest sypki ryż wymieszany z curry, podany z wędzoną rybą. Oryginalnie jest to łupacz, ale można użyć także wędzonej makreli czy pstrąga. Doskonale sprawdzi się tu także pieczony lub smażony łosoś, halibut czy inna ryba.

Zobacz jak prawidłowo ugotować ryż na sypko do kedgeree. 

Jak zrobić jednogarnkowe kedgeree?

Składnikami dania kedgeree, których nie można pominąć jest gotowane na twardo jajko podane w ćwiartkach oraz spora garść świeżej kolendry, a wszystko to skropione solidną ilością soku z cytryny.

Składniki dla 4 osób:
  • 1 wędzona makrela,
  • 2 szklanki ryżu,
  • 600 ml wody lub bulionu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka kolendry mielonej,
  • 1 łyżka mielonego kuminu,
  • 2 łyżki curry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 2 jajka ugotowane na twardo – zobacz ile gotować jajka na twardo
  • garść świeżej kolendry,
  • olej,
  • sól i pieprz.
 
Wykonanie:
  1. Na głębokiej i dużej patelni rozgrzej olej. Posiekaj cebulę w półtalarki i zeszklij na rozgrzanym oleju.
  2. Do zeszklonej cebuli dodaj przyprawy i smaż wszystko 1 minutę – uważaj, żeby nie spalić przypraw, bo kedgeree będzie gorzkie.
  3. Do przypraw oraz cebuli dodaj przepłukany dokładnie ryż i smaż 2 minuty. Zalej wszystko bulionem, dodaj sól i gotuj do momentu, aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz palnik i trzymaj pod przykryciem 10 minut.
  4. Pozbądź się ości z makreli lub innej ryby i podziel ją na małe kawałki. Dodaj do ryżu wraz ze szczyptą pieprzu i wymieszaj.
  5. Na wierzch ułóż obrane i pokrojone jajka, posyp kedgeree kolendrą.
  6. Kedgeree podawaj z ćwiartką cytryny do skropienia.
 
Kedgeree - sycące danie z wędzoną rybą
fot. Adobe Stock