Czarny ryż: jak gotować?

Czarny ryż gotuje się przez minimum pół godziny. Ziarna zalej zimną, osoloną wodą i postaw na małym ogniu. Ryż świetnie komponuje się z warzywami, kurczakiem czy krewetkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Czarny ryż: jak gotować?
fot. Fotolia
Czarny ryż ma krótkie ziarna i orzechowy smak, jest nieoczyszczony, zawiera błonnik i wiele wartości odżywczych. Zboże pochodzi z Azji. Ziarna są bogate w aminokwasy, przeciwutleniacze, witaminę E, cynk, żelazo i miedź.

Jak gotować czarny ryż

Czarny ryż przygotujesz w pół godziny.
  • Ziarna przepłucz letnią wodą.
  • Ryż wsyp do garnka i zalej wodą (ilość wody musi być dwukrotnie większa niż ilość ryżu). Dodaj szczyptę soli.
  • Gotuj na małym ogniu i pod przykryciem przez około 30 minut. Ziarna mieszaj co kilka minut, by się nie przypaliły.
  • Gdy ryż wchłonie całą wodę, wyłącz ogień i pozostaw garnek na palniku na 10 minut. Dzięki temu ziarna będą miękkie i lekko kleiste.

Czarny ryż na sypko

Jeśli chcesz ugotować czarny ryż na sypko przepłucz go kilkukrotnie zimną wodą. Dzięki temu pozbędziesz się skrobi, która skleja ziarna. Ryż wsyp do wrzątku, posól, dodaj odrobinę oleju rzepakowego i gotuj, aż ziarna będą miękkie. Ugotowane zboże ponownie przepłucz wodą i odcedź.

Przepisy na dania z czarnym ryżem

Czarny ryż dobrze smakuje na słodko i słono. Ziarna możesz podawać z owocami, jogurtem, warzywami oraz mięsem. Czarny ryż z owocami morza, ziołami i przyprawami jest świetnym pomysłem na orientalny obiad.