Kurkuma jest przyprawą o intensywnie żółtym kolorze. Pochodzi z Azji, gdzie jest stosowana do dań mięsnych, warzywnych i słodkich oraz jako naturalny barwnik.
Jak ugotować ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
Ryż z kurkumą i warzywami jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Ziarna ugotuj, dodaj kurkumę i wymieszaj. Przyprawę możesz wsypać również podczas gotowania ryżu. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wsyp pokrojoną cebulę, czosnek, por, paprykę, marchewkę, cukinię, bakłażan, pomidory bez skórki oraz ugotowane brokuły. Całość wymieszaj, dopraw i smaż, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec przełóż na patelnię ryż i podsmażaj przez 5 minut.
Sposób na ryż z curry i kurkumą
Ryż z curry i kurkumą ma intensywnie żółty kolor i wyrazisty smak. Doskonale sprawdzi się do zup i dań mięsnych, na przykład z kurczakiem lub wieprzowiną. Ugotuj ryż i przesyp go do miski. Następnie dodaj odrobinę oliwy z oliwek, sól, curry, kurkumę i pieprz biały. Całość wymieszaj.
Jak ugotować ryż z kurkumą
Ryż z kurkumą dobrze sprawdzi się jako dodatek do obiadu.
- Ziarna opłucz i zalej zimną wodą (jej ilość musi być dwukrotnie większa niż ryżu).
- Ryż gotuj na małym ogniu i pod przykryciem, mieszając co kilka minut.
- Gdy woda zacznie odparowywać, wlej do garnka odrobinę oliwy oraz wsyp sól, pieprz, kurkumę oraz inne przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu jeszcze przez kilka minut (ryż musi być miękki).
- Ugotowany ryż przełóż na talerze lub do misek. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Ryż z kurkumą i warzywami jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Ziarna ugotuj, dodaj kurkumę i wymieszaj. Przyprawę możesz wsypać również podczas gotowania ryżu. Na patelni rozgrzej masło, a następnie wsyp pokrojoną cebulę, czosnek, por, paprykę, marchewkę, cukinię, bakłażan, pomidory bez skórki oraz ugotowane brokuły. Całość wymieszaj, dopraw i smaż, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec przełóż na patelnię ryż i podsmażaj przez 5 minut.
Sposób na ryż z curry i kurkumą
Ryż z curry i kurkumą ma intensywnie żółty kolor i wyrazisty smak. Doskonale sprawdzi się do zup i dań mięsnych, na przykład z kurczakiem lub wieprzowiną. Ugotuj ryż i przesyp go do miski. Następnie dodaj odrobinę oliwy z oliwek, sól, curry, kurkumę i pieprz biały. Całość wymieszaj.