Kilka faktów dotyczących oliwy z oliwek

W sklepach aż roi się od produktów potocznie nazywanych „oliwą z oliwek”. Sprawdź, czy to czego używasz jest tą prawdziwą?

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kilka faktów dotyczących oliwy z oliwek
fot. Fotolia
Oliwa z oliwek to produkt, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Polecana jest praktycznie każdemu i nie ma większych przeciwwskazań do jej stosowania. Nawet pediatrzy zalecają dodawać kilka kropelek oliwy z oliwek do mleka niemowlaków, bo wpływa ona dobroczynnie na rozwój mózgu, wzroku i pomaga przy wypróżnianiu.

Problem jednak pojawia się wtedy, gdy chcemy kupić oliwę z oliwek dobrej jakości. Niestety większość produktów w sklepach, nie jest tym czym być powinno. Ostatnie kontrole wykazały, że duża część oliw z oliwek, wcale nią nie jest. Jest to po prostu mieszanka oleju słonecznikowego i oleju rzepakowego, często jedynie zabarwiana na kolor zielonkawy.

Drugim produktem bardzo powszechnym, jest tzw. „oliwa z oliwek”, ale nie pochodzi ona z oliwek jako takich, tylko z oliwkowych wytłoczyn. Nie jest to oczywiście produkt najwyżej jakości, bo otrzymywany jest z odpadów. Do tej pory brak jest rzetelnych informacji na opakowaniach, dotyczących temperatury tłoczenia, z jakiego surowca została wykonana – czy właśnie z wytłoczyn, czy z oliwek.

Obecnie na rynku jest bardzo niewiele oliwy z oliwek, tej najwyżej jakości. Najczęściej, jedynym sposobem by mieć pewność, że kupujemy prawdziwą oliwę z oliwek, jest kupowanie jej bezpośrednio od właścicieli farm oliwnych. W Polsce oczywiście jest to raczej mało prawdopodobne, bo nie każdy ma taką możliwość, by udać się do gaju oliwnego i kupić butelkę prawdziwej oliwy.

Niestety, większość tych z marketu nie jest tym, za co je uważamy, tym bardziej ta extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Nie dajmy się zatem nabijać w butelkę i miejmy świadomość, że nie kupujemy tego, co myślimy, że kupujemy.

Warto też pamiętać o tym, że popyt na oliwę z oliwek jest duży, zatem nie jest ona wytwarzana już tradycyjnymi metodami. Pełna automatyzacja niszczy wiele cennych wartości odżywczych oliwy, jednak jest to tańszy sposób produkcji.