1. Ryż gotujemy tak długo, jak podano na opakowaniu. Lepiej jest pogotowac go o minutę za krótko, niż przegotować. Ryż dochodzi jeszcze podczas odparowywania.
2. Jeśli mamy ryż, który został z poprzedniego dnia, a chcemy go odświeżyć, by użyć do kolejnego dania, należy przełożyć go do torebki na mrożonki, a torebkę zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut. Będzie jak świeżo gotowany.
3. Aby ryż był idealnie biały, do gotowania dodajmy łyżkę soku z cytryny.
4. Ryż powinno się gotować w odpowiednich proporcjach ryżu do wody 1:2, czyli 1 szklankę ryżu ugotujemy w 2 szklankach wody. Mowa oczywiście o ryżu "zwykłym", np. ryż do sushi gotujemy zazwyczaj w proporcji 1:1.
2. Jeśli mamy ryż, który został z poprzedniego dnia, a chcemy go odświeżyć, by użyć do kolejnego dania, należy przełożyć go do torebki na mrożonki, a torebkę zanurzyć w gorącej wodzie na kilka minut. Będzie jak świeżo gotowany.
3. Aby ryż był idealnie biały, do gotowania dodajmy łyżkę soku z cytryny.
4. Ryż powinno się gotować w odpowiednich proporcjach ryżu do wody 1:2, czyli 1 szklankę ryżu ugotujemy w 2 szklankach wody. Mowa oczywiście o ryżu "zwykłym", np. ryż do sushi gotujemy zazwyczaj w proporcji 1:1.