Mięso mielone wykorzystywane jest w wielu potrawach. Robimy z nich zapiekanki (w tym włoską lasagne), dodajemy do spaghetti oraz przygotowujemy z niego kotlety. Jednym z podstawowych dań ze zmielonego mięsa są oczywiście klopsy. Jak je przygotować?
Jak zrobić klopsiki?
Klopsiki, szczególnie te przygotowane z chudego mięsa, to danie, które można podawać nawet dzieciom. Delikatne, lekkostrawne, najlepiej smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ryżu lub kaszy.
- Do przygotowania klopsików będą potrzebne: dowolne mielone mięso, jajko, sól, pieprz, opcjonalnie: cebula, posiekana natka pietruszki lub starty ser.
- Mięso przekłada się do miski, wbija jajko i miesza.
- Do masy dodajemy przyprawy, ewentualnie posiekane dodatki.
- Z mięsa formuje się kulki (wielkość zależna od naszych preferencji).
- Klopsiki można ugotować w bulionie lub usmażyć na patelni.
- Podajemy na gorąco z ulubionym dodatkiem i surówką.
Ważne: Jeśli mamy zbyt mało mięsa mielonego, do masy można dodać także namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą.
Jak zrobić klopsy w sosie?
Klopsiki znakomicie smakują serwowane z sosem: pomidorowym lub koperkowym. W takiej wersji nie są wcale trudniejsze do przyrządzenia. Wystarczy podgotowane lub usmażone pulpeciki przełożyć do sosu i poddusić razem. Całość najlepiej podać z kaszą lub ziemniakami.
pyszalka