Czosnek - podobnie jak cebula - jest bogaty w organiczne związki siarki i im właśnie zawdzięcza swój intensywny zapach oraz silne właściwości bakterio- i grzybobójcze.
Czosnek również zawiera witaminy z grupy B. Ponadto ma w swoim składzie substancje śluzowe, cukrowe i pektyny. Sole mineralne zawarte w czosnku to związki magnezu, selenu, cynku, wapnia i fosforu. Spożywany czosnek niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego oraz dróg oddechowych.
Siarkowe związki czynne zawarte w czosnku wydalane są z powietrzem wydechowym i osiągają stężenie wyższe niż w przewodzie pokarmowym. Czosnek może być wykorzystywany w leczeniu infekcji dróg oddechowych, zapaleń zatok, oskrzeli i w katarze.
Związki czynne zawarte w czosnku podobnie jak u cebuli obniżają ciśnienie tętnicze krwi. W niektórych krajach czosnek jest używany jako skuteczny lek przeciwmiażdżycowy. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie się ran, czyraków. Spożywany niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, a przede wszystkim owsiki.
Nieprzyjemny zapach czosnku możemy złagodzić spożywając nasiona kminku i czarnuszki. Przeciwwskazaniem do spożywania czosnku jest ostry nieżyt przewodu pokarmowego oraz niskie ciśnienie tętnicze krwi.
W kuchni czosnek ma szerokie zastosowanie i może być spożywany na surowo lub przetworzony. Smaczny jest w sałatkach i surówkach, stosowany do marynat i nacierania mięs, sosów, zup. Idealnie nadaje się do przygotowywania przetworów takich jak między innymi ogórki kiszone czy konserwowe.
Bardzo smaczny jest sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego i majonezu lub tzatziki. Pomysłów jest wiele, a czosnek mamy dostępny przez cały rok, więc warto go jeść.
Ale pamiętajmy, żeby jeść tylko czosnek polski!
Dowiedz się więcej na temat czosnku >>>
Nina W.
zewa
Ja ostatnio odkryłam suszony w płatkach, też fajny do potraw typu gulasz czy inne sosy lub bigos.