1. Jak kupować? Wybieramy gładkie, jędrne i suche bulwy, niepomarszczone, bez uszkodzeń. Kupujemy jak najciemniejsze , gdyż wówczas mają jaskrawopomarańczowy miąższ, zawierający najwięcej składników odżywczych.
2.Jak przechowywać bataty? Przechowujemy je w chłodnym , ciemnym miejscu, lecz nie w lodówce. Bataty nawet odrobinę nadgniłe wyrzucamy, gdyż pleśń od razu psuje smak całej bulwy.
3. Gotując bataty tak jak zwykłe ziemniaki, w dużej ilości wody, utracimy wiele cennych składników. Dlatego należy je dusić na małym ogniu w odrobinie wywaru i rozgniatać bez odlewania.
4.Bataty są doskonałym jedzeniem na lato, nie tylko w wakacje. Można je grillować na patyczkach, jak szaszłyki, posmarowane odrobiną oliwy z oliwek i posypane cynamonem lub imbirem.
5. Prostym sposobem, żeby sprawdzić, czy bataty są gotowe do jedzenia, jest ściśnięcie szczypcami. Wyczujemy wówczas, czy środek jest już miękki, czy też trzeba jeszcze chwilę pogotować.
2.Jak przechowywać bataty? Przechowujemy je w chłodnym , ciemnym miejscu, lecz nie w lodówce. Bataty nawet odrobinę nadgniłe wyrzucamy, gdyż pleśń od razu psuje smak całej bulwy.
3. Gotując bataty tak jak zwykłe ziemniaki, w dużej ilości wody, utracimy wiele cennych składników. Dlatego należy je dusić na małym ogniu w odrobinie wywaru i rozgniatać bez odlewania.
4.Bataty są doskonałym jedzeniem na lato, nie tylko w wakacje. Można je grillować na patyczkach, jak szaszłyki, posmarowane odrobiną oliwy z oliwek i posypane cynamonem lub imbirem.
5. Prostym sposobem, żeby sprawdzić, czy bataty są gotowe do jedzenia, jest ściśnięcie szczypcami. Wyczujemy wówczas, czy środek jest już miękki, czy też trzeba jeszcze chwilę pogotować.