Kto z nas nie wspomina babcinego smalczyku, który najlepiej smakował rozsmarowany na pajdzie domowego chleba z dodatkiem ogórka małosolnego. Przygotowanie tej potrawy nie jest wcale skomplikowane i każdy z nas może przyrządzić go sobie samodzielnie w domu.
Czego potrzebujemy do przygotowania smalcu?
Potrzebujemy niewiele składników do przygotowania go w domu, wystarczy:
Jak zrobić smalec?
Naszą potrawę możemy wzbogacać różnymi dodatkami- przyprawami lub różnymi rodzajami mięs. Przykładowo zamiast majeranku wsypmy tymianek, oregano lub użyjmy kminku. Dodatek wędzonego boczku lub mielonej szynki lub łopatki zmienią smak, aromat i sprawią, że smalec będzie bardziej treściwy.
Czego potrzebujemy do przygotowania smalcu?
Potrzebujemy niewiele składników do przygotowania go w domu, wystarczy:
- 1 kg słoniny
- 300 g podgardla
- 2 jabłka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- majeranek
- sól i pieprz
Jak zrobić smalec?
- Słoninę i podgardle kroimy w drobną kostkę,
- Cebulę, jabłka i czosnek obieramy, jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego,
- Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i jabłka kroimy w bardzo małą kostkę,
- Słoninę i podgardle wkładamy do garnka i wytapiamy tłuszcz na niewielkim ogniu,
- Mieszamy dość często do czasu aż skwarki zmniejszą znacznie swoją objętość,
- Zmniejszamy jeszcze ogień dodajemy cebulę i czosnek,
- Smażymy tak przez chwilę aż cebula się zaszkli a jabłka rozpadną,
- Zestawiamy z ognia dodajemy majeranek, sól i pieprz, mieszamy dokładnie,
- Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy do słoików lub dzbanków.
Naszą potrawę możemy wzbogacać różnymi dodatkami- przyprawami lub różnymi rodzajami mięs. Przykładowo zamiast majeranku wsypmy tymianek, oregano lub użyjmy kminku. Dodatek wędzonego boczku lub mielonej szynki lub łopatki zmienią smak, aromat i sprawią, że smalec będzie bardziej treściwy.
Jagodowa