Jak zrobić smalec?

  • 1

Słonina, cebula, czosnek, jabłko i przyprawy- tylko tyle trzeba do zrobienia smalcu. Z kromką chleba smakuje wspaniale.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić smalec?
fot. fotolia
Kto z nas nie wspomina babcinego smalczyku, który najlepiej smakował rozsmarowany na pajdzie domowego chleba z dodatkiem ogórka  małosolnego. Przygotowanie tej potrawy nie jest wcale skomplikowane i każdy z nas może przyrządzić go sobie samodzielnie w domu.

Czego potrzebujemy do przygotowania smalcu?

Potrzebujemy niewiele składników do przygotowania go w domu, wystarczy:
  • 1 kg słoniny
  • 300 g podgardla
  • 2 jabłka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • majeranek
  • sól i pieprz
Dodatkowo przygotujmy większy garnek, deskę do krojenia, nóż i kilka słoików lub małych glinianych dzbanków.

Jak zrobić smalec?
  • Słoninę i podgardle kroimy w drobną kostkę,
  • Cebulę, jabłka i czosnek obieramy, jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego,
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i jabłka kroimy w bardzo małą kostkę,
  • Słoninę i podgardle wkładamy do garnka i wytapiamy tłuszcz na niewielkim ogniu,
  • Mieszamy dość często do czasu aż  skwarki zmniejszą znacznie swoją objętość,
  • Zmniejszamy jeszcze ogień dodajemy cebulę i czosnek,
  • Smażymy tak przez chwilę aż cebula się zaszkli a jabłka rozpadną,
  • Zestawiamy z ognia dodajemy majeranek, sól i pieprz, mieszamy dokładnie,
  • Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy do słoików lub dzbanków.
Jakie dodatki do smalcu?

Naszą potrawę możemy wzbogacać różnymi dodatkami- przyprawami lub różnymi rodzajami mięs. Przykładowo zamiast majeranku wsypmy tymianek, oregano lub użyjmy kminku. Dodatek wędzonego boczku lub mielonej szynki  lub łopatki zmienią  smak, aromat i sprawią, że smalec będzie bardziej treściwy.