Kilka uwag o soi

Wszystko co powinniśmy wiedzieć o soi w paru zdaniach.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kilka uwag o soi
Soja to jeden z najbardziej odżywczych produktów roślinnych i jedyna roślina strączkowa , która dostarcza kompletu niezbędnych aminokwasów. Wszystkie produkty sojowe - od miso po tofu i edamame (zieloną soję) - wyrabia się z nasion soi.

Tofu otrzymuje się z przetartych nasion soi; miso, wykorzystywane do zup, jest to pasta z fermentowanych nasion soi; tempech zaś to sfermentowane gotowane nasiona soi. Zawartość: Witaminy B, białko, potas, cynk, żelazo Ile zjeść? nie ma oficjalnych zaleceń na ten temat. Niektórzy eksperci podają 25g białka sojowego dziennie, inni zalecają możliwie jak najczęstszą zamianę mięsa na produkty sojowe.

Właściwości lecznicze: Szklanka gotowanej soi dostarcza 6 g błonnika. Soja zawiera także więcej białek i żelaza niż wołowina i więcej wapnia niż mleko. Jednakże jej największym skarbem są fitoestrogeny-izoflawony. Łagodzą one uderzenia gorąca w okresie menopauzy , a być może hamują także rozwój niektórych nowotworów np. raka piersi czy prostaty. Uwaza się, że obniżają też ciśnienie krwi i powstrzymują osteoporozę.

Produkty sojowe mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca, zwłaszcza jeśli spożywa się je zamiast mięsa i pełnotłustego nabiału. Jest to łatwe, gdyż można je upodobnić do niemal każdej potrawy, od mięsa (np. gulasz sojowy, kotlety sojowe) po mleko (mleko sojowe) i orzechy (orzeszki sojowe, czyli po prostu prażona soja)

Jak kupować? W hipermarkecie szukajmy niskotłuszczowego mleka sojowego, przechowywanego w lodówkach. Po otwarciu można je przechowywać ok. tygodnia. Sos sojowy na etykiecie powinien mieć informację "naturalnie warzony", wtedy mamy pewność, że nie jest sztucznie aromatyzowany ani barwiony. Edamame (zarówno w strączkach, jak i łuskaną) można kupić mrożoną