Kokosanki to słodkie ciasteczka, w których istotną role odgrywają wiórki kokosowe. Istnieje kilka odmian ciasteczek o tej nazwie.
Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na biszkoptowe kokosanki w czekoladowej polewie.
Przygotowanie ciasteczek jest proste ale trzeba poświęcić im więcej czasu niż tradycyjnym ciasteczkom. Efekt jest warty poświęcenia.
Ciasteczka smakują jeszcze lepiej następnego dnia, dlatego robię je z 10 jaj, biszkopt piekę na dużej brytfannie Z takiej ilości ciasta uzyskuję ok. 60 ciasteczkowych prostokącików. Jeśli macie mniejszą rodzinę to podzielcie składniki na pół:)
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:
1. Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i miksuję do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Delikatnie mieszam masę jajeczną z ubitymi białkami.
2. Do masy jajecznej dodaję porcjami mąkę pszenną a następnie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam.
3. Formę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i piekę 35 minut w piecyku nagranym do 180 stopni w opcji z termoobiegiem.
4. Studzę ciasto i kroję je w paski o grubości ok. 1,5 cm a następnie robię z nich kostkę ok.1,5 cm na 3cm.
Jak zrobić polewę?
Składniki na polewę:
- 4 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 12 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek rzadkiej śmietany 30%
- sok z 1/3 cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
Do dekoracji potrzebne będą wiórki kokosowe ok. 250-300g
Sposób wykonania polewy:
1. Masło, kakao, cukier puder, wodę, śmietanę i sól roztapiam na małym ogniu. W trakcie mieszam i pilnuję aby masa nie zagotowała się. Pod koniec dodaję sok z cytryny oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszam.
Prace końcowe:
Wiórki kokosowe wsypuję do głębokiej miseczki. Zaczynam obtaczać ciasto w polewie - wystarczy maczać biszkoptowe prostokąty w jeszcze ciepłej polewie (zadbaj o to, aby wszystkie boki były pokryte polewą - możesz pomagać sobie nadziewając ciasto na patyczek do szaszłyków lub widelec). Następnie wkładam ciasteczka do miseczki z wiórkami i delikatnie przyciskając obtaczam je z każdej strony. Przygotowane ciasteczka wkładam na 20 minut do lodówki.
Moja rada: Nie trzymaj długo biszkoptowych prostokątów w polewie, bo za bardzo nią nasiąkną i mogą zmienić kształt lub polewa zacznie spływać po ciasteczku.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Więcej przepisów z cyklu Słodkie piątki z Elą >>>
Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na biszkoptowe kokosanki w czekoladowej polewie.
Przygotowanie ciasteczek jest proste ale trzeba poświęcić im więcej czasu niż tradycyjnym ciasteczkom. Efekt jest warty poświęcenia.
Ciasteczka smakują jeszcze lepiej następnego dnia, dlatego robię je z 10 jaj, biszkopt piekę na dużej brytfannie Z takiej ilości ciasta uzyskuję ok. 60 ciasteczkowych prostokącików. Jeśli macie mniejszą rodzinę to podzielcie składniki na pół:)
Składniki na biszkopt:
- 10 jajek
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:
1. Oddzielam białka od żółtek. Do żółtek dodaję cukier i miksuję do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno. Delikatnie mieszam masę jajeczną z ubitymi białkami.
2. Do masy jajecznej dodaję porcjami mąkę pszenną a następnie mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszam.
3. Formę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i piekę 35 minut w piecyku nagranym do 180 stopni w opcji z termoobiegiem.
4. Studzę ciasto i kroję je w paski o grubości ok. 1,5 cm a następnie robię z nich kostkę ok.1,5 cm na 3cm.
Jak zrobić polewę?
Składniki na polewę:
- 4 łyżki kakao
- 1/2 kostki masła
- 12 łyżek cukru pudru
- 8 łyżek wody
- 8 łyżek rzadkiej śmietany 30%
- sok z 1/3 cytryny
- 2 łyżki spirytusu
- szczypta soli
Do dekoracji potrzebne będą wiórki kokosowe ok. 250-300g
Sposób wykonania polewy:
1. Masło, kakao, cukier puder, wodę, śmietanę i sól roztapiam na małym ogniu. W trakcie mieszam i pilnuję aby masa nie zagotowała się. Pod koniec dodaję sok z cytryny oraz spirytus. Wszystko dokładnie mieszam.
Prace końcowe:
Wiórki kokosowe wsypuję do głębokiej miseczki. Zaczynam obtaczać ciasto w polewie - wystarczy maczać biszkoptowe prostokąty w jeszcze ciepłej polewie (zadbaj o to, aby wszystkie boki były pokryte polewą - możesz pomagać sobie nadziewając ciasto na patyczek do szaszłyków lub widelec). Następnie wkładam ciasteczka do miseczki z wiórkami i delikatnie przyciskając obtaczam je z każdej strony. Przygotowane ciasteczka wkładam na 20 minut do lodówki.
Moja rada: Nie trzymaj długo biszkoptowych prostokątów w polewie, bo za bardzo nią nasiąkną i mogą zmienić kształt lub polewa zacznie spływać po ciasteczku.
Przepis, wykonanie oraz zdjęcia Elżbieta Żołek
Więcej przepisów z cyklu Słodkie piątki z Elą >>>
rozgotowana
jaNina
kuxon
zozolek
kołczu
Leevia
Blendi