Ziemniaki przygotowuje się do ubrania półmisków z daniem mięsnym lub rybnym. Barwić można ziemniaki na różne kolory. Ziemniaki gotujemy, ucieramy z dodatkiem odrobiny mleka i masła i w końcu mieszamy z sokiem.
SOK BURAKOWY: Czerwony burak obrać, zetrzeć na tarce, wycisnąć przez szmatkę sok, zagotować i wymieszać z ziemniakami. Bądą miały ziemniaki piękny różowy kolor.
SOK SZPINAKOWY: Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzići wycisnąć sok. Otrzymamy piekny kolor zielony.
SOK POMIDOROWY: Ziemniaki barwią się na kolor morelowy.
SOK KARMELOWY: Przypieczony cukier. Otrzymamy kolor brunatny.
SOK BURAKOWY: Czerwony burak obrać, zetrzeć na tarce, wycisnąć przez szmatkę sok, zagotować i wymieszać z ziemniakami. Bądą miały ziemniaki piękny różowy kolor.
SOK SZPINAKOWY: Szpinak sparzyć wrzątkiem, odcedzići wycisnąć sok. Otrzymamy piekny kolor zielony.
SOK POMIDOROWY: Ziemniaki barwią się na kolor morelowy.
SOK KARMELOWY: Przypieczony cukier. Otrzymamy kolor brunatny.