Komosa ryżowa bez tajemnic

  • 2

Tajemniczo brzmiąca quinoa to komosa ryżowa, którą w naszych potrawach występuje częściej niż mogłoby się wydawać. Zupy, desery, drugie dania - wszędzie tam możemy ją dodać. Zlepek kilku liter tworzy ciekawą nazwę, której się boimy, bo brzmi zbyt orientalnie czy egzotycznie.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Komosa ryżowa bez tajemnic
fot. Fotolia
Zupełnie niepotrzebnie, bo komosa ryżowa mimo, że pochodzi z Ameryki Południowej to jest przykładem na produkt zawierający dużo skrobi, a takie rzeczy przyjmują się u nas przecież bardzo dobrze. Dowiedzmy się więcej o quinoa i sprawdźmy jakie ma właściwości prozdrowotne i co może nam dać dodanie jej do codziennego menu.

Właściwości komosy ryżowej

Quinoa coraz częściej doceniana jest w kuchni wielu szefów i świetnych restauratorów. Podkreśla się jej świetny smak, elastyczność w uzupełnianiu wielu potraw i podkręcenie wysublimowanych nut wielu warzyw. Poza tym, że świetnie smakuje ma także wiele właściwości zdrowotnych, ponieważ komosa ryżowa jest źródłem białka roślinnego, tak cennego elementu naszej codziennej diety. Aminokwasy (w tym tak cenna metionona) i lizyna, która jest dostarczana wraz z każdym kolejnym ziarenkiem uzupełniają wszelkie braki i dodatkowo dopalają nasz organizm bombą witaminową. Dobrze się dzieje, że tak smakuje także dzieciom, ponieważ komosa stymuluje hormon wzrostu.
Osoby liczące kalorie również powinny wziąć ją pod uwagę podczas układania jadłospisu. Warto zanotować, że ten dodatek do obiadu zawiera niski indeks glikemiczny, dużo błonnika i niezbędnych aminokwasów. Komosa ryżowa nie zawiera glutenu.

Komosa ryżowa

Rodzaje quinoa

Komosa ryżowa jest niezwykłym urozmaiceniem kuchni polskiej, zwłaszcza, że dysponujemy jej trzema rodzajami: quinoa białą, czarną oraz czerwoną. Każda z nich smakuje nieco inaczej, dlatego warto poświęcić jej chwilę uwagi i zapoznać się z całą paletą smaków. Komosa ryżowa świetnie nadaje się do sałatek i zup. Idealnie komponuje się także z jogurtem. Wiele osób traktuje ją jako po prostu wykończenie dania głównego i zastępstwo dla ziemniaków, makaronów czy tradycyjnego ryżu.
 
Używacie komosy ryżowej w swojej kuchni? W jakiej postaci lubicie ją najbardziej?