Anna Dobrowolańska jest fotografem-dokumentalistką, mieliście okazję ją poznać przy okazji jednego z odcinków Blogera Tygodnia. Anna, oprócz tego, że jest profesjonalnym fotografem prowadzi też bloga - Smaczne Ujęcie.
Dla nas pisze o tajnikach fotografii kulinarnej i prowadzi wirtualne warsztaty. Dziś wprowadzi Was w tajniki kompozycji w fotografii kulinarnej.
Zastanawialiście się kiedyś co wpływa na to, że konkretna fotografia przykuwa waszą uwagę?
Sekretem jest odpowiednia kompozycja obrazu. Istnieje kilka zasad, które pomogą Wam w odpowiednim skomponowaniu wszystkich "składników" kadru.
Pierwszym z nich jest zastosowanie głębi ostrości. Odpowiednie dobrane parametry pozwolą nam na "narzucenie" odbiorcy najważniejszych punków na fotografii.
- jeżeli zastosujemy większą wartość przysłony - f/8, f/11, f/22 - tym głębia będzie większa, czyli obraz stanie się niemal w całości ostry;
- jeżeli zastosujemy mniejszą wartość przysłony f/2.8, f/1.8, głębia będzie mniejsza, a część obrazu pozostanie rozmyta.
Interesującą kompozycję możemy także osiągnąć stosując zasadę trójpodziału
Dzielimy obraz na trzy równe części w pionie i trzy w poziomie, a na przecięciu tych linii umieszczamy mocne punkty naszego zdjęcia (większość aparatów posiada funkcję dzielenia obrazu). Jeżeli zastosujecie się do powyższej reguły Wasze zdjęcia będą interesujące i dobrze odbierane przez widza.
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości!
Dziś swoje zdjęcia przesłali edytaha i k.tyczynski!
1. Przepis na Klopsiki z wątróbki sosie czekoladowo-wiśniowym (k.tyczynski)
Bardzo interesująca kompozycja zdjęcia i stylizacja potrawy. Postaraj się dostosować balans bieli do warunków oświetleniowych. Wówczas biel pozostanie biała, a kolory z kolei nabiorą wyrazistości.
2.Babka piaskowa z ajerkoniakiem autorstwa edytyha.
Piękna świąteczna dekoracja. Dzisiejsza lekcja jest właśnie dla Ciebie - świadome korzystanie z trybów aparatu da Ci szereg możliwości. Eksperymentuj, fotografując czasami warto poświęcić kilkadziesiąt minut na uwiecznienie jednaj potrawy tak, aby później wybrać najlepszy kadr.
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
Dla nas pisze o tajnikach fotografii kulinarnej i prowadzi wirtualne warsztaty. Dziś wprowadzi Was w tajniki kompozycji w fotografii kulinarnej.
Zastanawialiście się kiedyś co wpływa na to, że konkretna fotografia przykuwa waszą uwagę?
Sekretem jest odpowiednia kompozycja obrazu. Istnieje kilka zasad, które pomogą Wam w odpowiednim skomponowaniu wszystkich "składników" kadru.
Pierwszym z nich jest zastosowanie głębi ostrości. Odpowiednie dobrane parametry pozwolą nam na "narzucenie" odbiorcy najważniejszych punków na fotografii.
- jeżeli zastosujemy większą wartość przysłony - f/8, f/11, f/22 - tym głębia będzie większa, czyli obraz stanie się niemal w całości ostry;
- jeżeli zastosujemy mniejszą wartość przysłony f/2.8, f/1.8, głębia będzie mniejsza, a część obrazu pozostanie rozmyta.
Interesującą kompozycję możemy także osiągnąć stosując zasadę trójpodziału
Dzielimy obraz na trzy równe części w pionie i trzy w poziomie, a na przecięciu tych linii umieszczamy mocne punkty naszego zdjęcia (większość aparatów posiada funkcję dzielenia obrazu). Jeżeli zastosujecie się do powyższej reguły Wasze zdjęcia będą interesujące i dobrze odbierane przez widza.
Wirtualne warsztaty
Przypominamy - możecie do nas przesłać swoje zdjęcia na adres email ukryty pod tym linkiem albo zgłosić się przez skrzynkę kontaktową redakcja.ludzie.gotujmy.pl, a Anna je oceni i da cenne rady, które pomogą Wam robić lepsze zdjęcia w przyszłości!
Dziś swoje zdjęcia przesłali edytaha i k.tyczynski!
1. Przepis na Klopsiki z wątróbki sosie czekoladowo-wiśniowym (k.tyczynski)
Bardzo interesująca kompozycja zdjęcia i stylizacja potrawy. Postaraj się dostosować balans bieli do warunków oświetleniowych. Wówczas biel pozostanie biała, a kolory z kolei nabiorą wyrazistości.
2.Babka piaskowa z ajerkoniakiem autorstwa edytyha.
Piękna świąteczna dekoracja. Dzisiejsza lekcja jest właśnie dla Ciebie - świadome korzystanie z trybów aparatu da Ci szereg możliwości. Eksperymentuj, fotografując czasami warto poświęcić kilkadziesiąt minut na uwiecznienie jednaj potrawy tak, aby później wybrać najlepszy kadr.
Zapraszamy na bloga Smaczne Ujęcie po więcej informacji, zdjęć i przepisów >>>
edytaha
wariacje_za_minimum