Czasem mamy problem z wymyśleniem potrawy na piątek, kiedy nie powinniśmy jeść mięsa. Wegetarianie nie mają takiego problemu , bo oni najlepiej znają się na roślinach strączkowych.
Polecam wam kilka sprawdzonych sposobów na pyszne kotlety bez mięsa:
1. Z ciecierzycy. Należy ją namoczyć przez noc i zmielić. Można dodać jeszcze ulubione warzywa, wymieszać z jajkiem i doprawić do smaku. W ten sposób można zrobić kotlety z fasoli czy grochu lub soczewicy.
2. Z kaszy jaglanej (można użyć rożnych rodzajów kasz) - ugotowaną kaszę należy wymieszać ze startą i podduszoną cebulą i marchewką oraz jajkiem i bułka tartą. Można dodać garść zieleniny, doprawić do smaku.
3. Z kalafiora. Ugotowane różyczki rozgnieść widelcem i podobnie jak w poprzednich wersjach kotletów, połączyć z jajkiem i bułką tartą. Doprawić.
4. Z chleba. Kromki czerstwego chleba namoczyć w mleku i odcisnąć, wymieszać z zeszkloną cebulką i jajkiem. Doprawić do smaku.
5. Kotlety ryżowe lub makaronowe. Zasada jest taka sama. Gotujemy makaron lub ryż. Mieszamy z pokrojonymi drobno warzywami, np. papryką i cebulą. Wbijamy jajko, można dodać odrobinę mąki lub bułki tartej, tak by masa była zwięzła. Doprawić według gustu.
Do wszystkich kotlecików można dodać przyprawy jakie lubimy, np. zioła prowansalskie czy paprykę w proszku albo posiekane świeże zioła.
Dalej postępujemy tak jak ze zwykłymi kotletami, tzn. panierujemy (używam bułki tartej wymieszanej z płatkami owsianymi lub sezamem) i smażymy.
Dwa pierwsze rodzaje polecam piec w piekarniku, dzięki temu będą mniej tuczące.
Wypróbuj przepis na kotlety z jajek!
Nina W.