Oryginalne panierki do kotletów

  • 1

Pewnie większość z was do panierowania używa wyłącznie bułki tartej. Jeśli macie ochotę nieco odmienić swoje kotlety, zapraszam do skorzystania z moich propozycji!

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Oryginalne panierki do kotletów
fot. Fotolia

Bułka tarta jest najbardziej znanym sposobem na panierkę do kotletów. Często przed obtoczeniem w bułce najpierw obtacza się kotleta w mące pszennej i jajku. Dzięki temu kotlety są bardziej pulchne.

W mojej kuchni często mieszam bułkę tartą z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub płatkami owsianymi a czasem nawet jęczmiennymi.

Takie kotlety są "odrobinkę" zdrowsze i ładnie wyglądają. Nawet dzieci zajadają się takimi kotlecikami z panierką owsianą (nie muszą to być mięsne kotlety - mogą być rybne, warzywne lub bardzo lubiane przez moją rodzinę kotlety z ciecierzycy lub kaszy jaglanej).

Płatki owsiane zawierają dużo błonnika pokarmowego, a tym samym regulują pracę jelit. Oprócz tego zawierają dużo potasu, magnezu i wapnia. Dodatkowo do tej panierki dodaję posiekaną natkę pietruszki.

Innym sposobem jest użycie do panierki sezamu. Można wymieszać go z siemieniem lnianym. Taką mieszanką warto posypywać także kanapki i sałatki. Te ziarenka zawierają szereg witamin i składników mineralnych. Sezam obniża poziom złego cholesterolu. Kotleciki zazwyczaj najpierw obtaczam w mące, jajku a na końcu w ziarnach.

Do panierowania nadają się także wiórki kokosowe czy posiekane orzechy, a nawet pokruszone krakersy.

Z warzywnych panierek, można wypróbować tartą i odciśniętą z soku marchewkę.

Do roztrzepanych jajek dodaję odrobinę mleka i ulubione przyprawy, w zależności od kotlecików jakie robię. Zawsze odsączam usmażone kotlety na papierowym ręczniku.

A dodatkowo by "doszły" układam je w garnuszku, nakrywam pokrywką i odstawiam na kilka minut by przeparowały.

Polecamy: Panierki - zrezygnuj z bułki tartej!