Kminek zwyczajny to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. Już w starożytnym Egipcie kminek był używany jako przyprawa i zioło lecznicze. Nasiona kminku zbierane są w drugim roku,, kiedy zaczynają zmieniać kolor z zielonego na brązowy. Ale nie tylko owoce kminku są wykorzystywane w kuchni. Tak samo liście i korzeń kminku mają swoje walory smakowe. Liście można wykorzystać jako dodatek do sałatek, korzeń jako oryginalna przyprawa. Jednak najczęściej w naszej kuchni używane są owoce (nasiona) kminku.
Kminek idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych, do przyprawiania zup i sałatek. Warto pamiętać, że kminek to nie tylko przyprawa, jest on również doceniany jako zioło lecznicze. Herbata z kminku pobudza apetyt, wspomaga trawienie. Napar z kminku pomaga w odkrztuszaniu. Owoce kminku zawierają olejki eteryczne, białka, żywice, minerały.
Czytając rożne artykuły na temat tej rośliny natknęłam się na informację,która mnie zaciekawiła i zdziwiła. Wczytałam mianowicie to, że tak doceniany przez nas kminek jest szkodliwy dla ptaków. Wróbel po zjedzeniu kilku nasion kminku może zachorować, a w najgorszym wypadku kończy się to jego śmiercią.
Kminek idealnie pasuje do dań mięsnych i rybnych, do przyprawiania zup i sałatek. Warto pamiętać, że kminek to nie tylko przyprawa, jest on również doceniany jako zioło lecznicze. Herbata z kminku pobudza apetyt, wspomaga trawienie. Napar z kminku pomaga w odkrztuszaniu. Owoce kminku zawierają olejki eteryczne, białka, żywice, minerały.
Czytając rożne artykuły na temat tej rośliny natknęłam się na informację,która mnie zaciekawiła i zdziwiła. Wczytałam mianowicie to, że tak doceniany przez nas kminek jest szkodliwy dla ptaków. Wróbel po zjedzeniu kilku nasion kminku może zachorować, a w najgorszym wypadku kończy się to jego śmiercią.