Krem ze świeżych pomidorów z serem roquefort

Jak wykorzystać tanie i pyszne pomidory? Robert Sowa poleca przepis na krem ze świeżych pomidorów z serem roquefort.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Krem ze świeżych pomidorów z serem roquefort

Ostry i słony ser tworzy wyjątkowy, efektowny kontrast do słodyczy pomidorów. Do tego palący, egzotyczny sos sambal oelek i łagodne pestki dyni. Proste, a jakie pyszne! 


 

Przepis na 2 porcje:

- cebula

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 3 pomidory bez skóry

- 300 ml bulionu drobiowego

- 10 dag sera roquefort

(lub innego niebieskiego sera pleśniowego, np. rokpol)

- cukier

- 1/2 łyżeczki sambal oelek - sosu z ostrych papryczek

- 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36 proc. tłuszczu

- łyżka pestek dyni

- suszony tymianek do smaku

- sól 

- świeżo zmielony czarny pieprz

 

1. Przygotowanie składników

Cebulę obierz, posiekaj, podsmaż na gorącej oliwie. Dodaj pokrojone pomidory, chwilę duś, wlej bulion i gotuj 5 minut na dużym ogniu.


 

2. Doprawianie, miksowanie

Dodaj 3/4 pokrojonego na małe kawałki sera, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i pastą sambal oelek. Zupę zmiksuj na gładki krem. 

3. Zabielanie, podawanie

Zabiel zupę śmietaną. Przed podaniem posyp ją resztą pokrojonego w kostkę sera oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

 

Pomysły na roquefort

Roquefort zwany jest królem niebieskich serów pleśniowych. Wytwarza się go od ponad 2 tysięcy lat. Jego smak wychwalali już starożytni Rzymianie. Teraz i my możemy się nim delektować odważniej niż kiedyś, gdyż ceny francuskich serów stały się znacznie przyjaźniejsze dla kieszeni. Można je nawet kupić w wielu supermarketach.
 

Sos roquefort: w rondlu zagotuj 1/2 szklanki kremówki z 2/3 szklanki bulionu drobiowego. Gotuj, aż mniej więcej 1/3 płynu odparuje, po czym wrzuć do niego 20 dag pokrojonego na małe kawałki roqueforta. Mieszając, podgrzewaj, uważaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Ubij 1/2 kremówki, dodaj do sosu, dopraw sokiem z cytryny, odrobiną koniaku, solą i pieprzem. Podawaj do szlachetnych mięs, np. polędwicy wołowej lub wieprzowej.
 

Sałatka z endywii z orzechami: 3 małe główki endywii pokrój na małe kawałki, wymieszaj w misce z 5 dag rozdrobnionego roqueforta i garścią posiekanych orzechów włoskich. Możesz też dodać do sałatki nieco winogron. Polej sosem z 3 łyżek jogurtu greckiego i 5 dag serka śmietankowego.
 

Grzanki z gruszką: bagietkę pokrój na małe kromki, lekko podpiecz w piekarniku. Posmaruj masłem, obłóż plasterkami gruszki, posyp pokruszonym serem roquefort i zapiekaj, aż ser się roztopi. Podawaj z sosem z borówek.

 


Tekst: Robert Grotkowski (Pani domu). Zdjęcia, stylizacja i potrawy: A. Rogalski, E. Gmiter-Rogalska, A. Borowska