Poniższe zasady pochodzą z przepisu Babcigramolki na krokiety z gotowaną wołowiną i cebulą.
"Przy robieniu naleśników jest parę stałych zasad:
1) na 1 naleśnik bierze się 1 średnio czubatą łyżkę mąki
2) 1 jajko na 10 naleśników (jak ma być więcej dodać 2 - można brać 2 jajka a mniej mleka , można też brać pół na pół mleko i wodę gazowaną)
3) Na 6-8 naleśników bierze się ¾ szklanki mleka (zależy od wielkości jajka)
4) Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany
5) Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu
6) Najlepiej zmierzyć ilość farszu jaka nam wyszła (łyżką) i usmażyć o połowę mniej naleśników + 2 sztuki (bo zawsze jakiś może nie wyjść , a jak wyjdą wszystkie to farsz się podzieli)
7) Inną metodą wyliczenia ilości potrzebnych składników jest ustalenie ile potrzeba naleśników dla stołowników (Np. 4 + 4 + 3 + 5 =16) i przeliczenie tego na ilość składników . Jeśli jest za mało farszu dosmażyć cebulki .
8) Jak już się osiągnie biegłość w smażeniu naleśników to ani jeden naleśnik, ani pół łyżki farszu nie zostanie.
9) Patelnia na której smaży się naleśniki powinna służyć tylko do tego celu (wtedy nie przywierają)
10) Takie naleśniki po zwinięciu można panierować w jajku i bułce tartej , a następnie usmażyć na oliwie robiąc z nich swego rodzaju krokiety."
Jak smażyć naleśniki? - porady Babcigramolki
Naleśniki na krokiety i nie tylko - oto niezwykle przydatne porady na idealne naleśniki, które Babciagramolka zamieściła w jednym ze swoich przepisów.
ocena: 4/5 głosów: 4
rozmarzona.marzena