Kuchnia gruzińska z baru "Argo"

Trzy przepisy z kuchni gruzińskiej polecają Anna i Konstantyn Ciciszwili z baru "Argo" na Piwnej 46 na Starym Mieście w Warszawie

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kuchnia gruzińska z baru "Argo"
Pchali z czerwonej fasoli

1 puszka czerwonej fasoli
1 mała cebulka
kilka ziarenek granatu
2 ząbki czosnku
5 dag mielonych orzechów włoskich
Pieprz, kolendra zielona do smaku
Fasolę odcedzić i zgnieść na puree. Obrać ząbki czosnku, przecisnąć przez praskę, dodać do puree z fasoli, posolić do smaku, dodać posiekaną kolendrę do smaku. Obrać cebulę, posiekać bardzo drobno, dodać. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi. Wyłożyć na talerz. Posypać ziarnem granatu. Podawać z czerwonym winem wytrawnym lub półwytrawnym.

Gupta

1. kulki mięsne
50 dag mielonego mięsa wołowego
1 łyżka mąki
40 ml wody do mięsa
15 dag sypkiego ryżu
1 cebula
Pieprz do smaku
posiekana zielona kolendra i natka pietruszki do smaku
2 zabki czosnku wyciśniętego
2. bulion
1,5 l wody
1 pietruszka
1 marchewka
1 słodka papryka

Mięso wyrobić dodając wodę, pieprz, zieleninę i ryż.
Zwilżonymi dłońmi uformować kuleczki. Obtoczyć w mące. Włoszczyznę obrać i pokroić. Na dnie garnka ułożyć talerzyk, na nim kulki, dodać warzywa, zalać wodą. Gotować aż klopsiki będą ugotowane.

Cigaretki

1 op. ciasta francuskiego
1 szklanka orzechów mielonych
0,5 szklanki cukru
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
100 g rodzynków

Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty ok 5 x 5 cm.
Bakalie dobrze wymieszać.
Na każdy kwadrat nakładać po trochu bakaliowy farsz,
zawijać w ukośny rulon.
Piec w piekarniku ok 10 minut.
Można posypać cukrem pudrem.