Muffinka - co to za wypiek?
Muffin to ciastko w kształcie... wysokiej babeczki. Muffinki mogą być przygotowane zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Te małe wypieki, w których wszyscy już dawno zdążyliśmy się zakochać, w pierwotnej wersji bardziej niż ciastko przypominało chleb, a właściwie rodzaj bułeczki.
Nazwa muffinek pochodzi od francuskiego słowa moufflet i oznacza "miękki chleb". Do najbardziej popularnych odmian tego wypieku należą muffiny amerykańskie i angielskie. One sama różnią się między sobą sposobem pieczenia oraz rodzajem środka spulchniającego. Muffiny angielskie przygotowuje się z dodatkiem drożdży, zaś amerykańskie rosną na proszku do pieczenia.
Babeczka czyli cupcake
Miniaturowe ciasteczka, koniecznie na słodko! To właśnie babeczki są ozdobą przyjęć - bogato dekorowane, lukrowane na dowolny kolor, wypełnione smacznym kremem lub po prostu ubitą śmietaną.Babeczki najczęściej przygotowuje się z ciasta kruchego lub półkruchego, a w okresie świątecznym - piaskowego lub drożdżowego.
Muffinki i babeczki - najważniejsze różnice
- wygląd ciasta - przypominający pieczywo lub ciastko
- jedne wyrastają ponad formę i pękają
- różnice w składnikach
- inny sposób przygotowania i dekoracji
Dekoracja muffinek zwykle sprowadza się do oprószenia cukrem pudrem lub polania polewą czekoladową, za to jeśli chodzi o babeczki... ograniczeniem może być tylko wyobraźnia!