Na świecie istnieje ponad 8000 odmian jabłek - od takich, które mają wielkość ziarnka grochu po takie, które swoim kształtem przypominają małą dynię.
Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Owoce te eksportujemy na cały świat. Najwięcej jabłek z Polski trafia do Rosji, Białorusi, Niemiec i na Ukrainę. Zgodnie z informacjami podawanymi przez Eurostat, rok 2014 przyniósł polskim sadownikom zbiory w wysokości ponad 3 milionów ton jabłek!
Co kryje w sobie jabłko?
Jabłka mają najmniej kalorii ze wszystkich owoców. Jedno soczyste, okrągłe 100 gramowe jabłuszko ma około 40 kcal. To źródło błonnika rozpuszczalnego, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają w trawieniu pokarmu a także regulują perystaltykę jelit.
Należy pamiętać o umyciu jabłek przed jedzeniem, jednak obieranie ich ze skóry nie jest konieczne. W tej cienkiej warstwie kryje się cała masa wartości odżywczych. Kwas ursolowy - który obniża poziom złego cholesterolu w krwi oraz witaminy B,C - wzmacniające układ odpornościowy oraz poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci. W jabłku znajduje się również kwercetyna - barwnik, który pozytywnie wpływa na nasz mózg utrzymując go w dobrej kondycji a także zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Z jedzeniem jabłek nie należy przesadzać, ponieważ mogą zaszkodzić, pojawią się wzdęcia, bóle brzucha, złe samopoczucie. Dziennie powinniśmy zjadać od 1 do maksymalnie 3 jabłek.
Fot. Fotolia
Do najbardziej znanych i chętnie kupowanych odmian jabłek należą: Gala, Gloster, Jonagold, Ligol, Lobo, Elstar. Jabłka dają niesamowite pole do popisów kulinarnych. Możemy z nich przygotować pysze dania i desery, soki, kompoty.
Fot. Fotolia
Co zrobić z jabłek?
Jabłka pasują zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Kaczka z jabłkami, wątróbka z jabłkami, ryż z jabłkami, jabłka w cieście - to tylko zaledwie kilka propozycji dań, które możemy przygotować z dodatkiem tych owoców.
Szarlotka przygotowywana z jabłek to jeden z ulubionych deserów Polaków. Owoce te nadają się także do przyrządzenia domowych musów, soków, dżemów, sosów i przecierów.
Cydr to alkoholowy napój (o zawartości alkoholu 2-9%) produkowany z dojrzałych przefermentowanych jabłek lub gruszek. Do produkcji 1 litra tego trunku potrzeba około 40 jabłek. Jest niskokaloryczny - w 100 ml cydru znajduje się tylko 40 kcal. Jednak nie należy pić go zbyt często - pamiętajmy o tym, że jest to alkohol.
Macie sprawdzone receptury na szarlotkę, wątróbkę z jabłkami lub placuszki? Czekamy na Wasze oryginalne przepisy na dania z jabłkami!
Polska jest jednym z największych producentów jabłek na świecie. Owoce te eksportujemy na cały świat. Najwięcej jabłek z Polski trafia do Rosji, Białorusi, Niemiec i na Ukrainę. Zgodnie z informacjami podawanymi przez Eurostat, rok 2014 przyniósł polskim sadownikom zbiory w wysokości ponad 3 milionów ton jabłek!
Co kryje w sobie jabłko?
Jabłka mają najmniej kalorii ze wszystkich owoców. Jedno soczyste, okrągłe 100 gramowe jabłuszko ma około 40 kcal. To źródło błonnika rozpuszczalnego, czyli pektyn, które obniżają poziom cholesterolu we krwi, pomagają w trawieniu pokarmu a także regulują perystaltykę jelit.
Należy pamiętać o umyciu jabłek przed jedzeniem, jednak obieranie ich ze skóry nie jest konieczne. W tej cienkiej warstwie kryje się cała masa wartości odżywczych. Kwas ursolowy - który obniża poziom złego cholesterolu w krwi oraz witaminy B,C - wzmacniające układ odpornościowy oraz poprawiające wygląd skóry, włosów i paznokci. W jabłku znajduje się również kwercetyna - barwnik, który pozytywnie wpływa na nasz mózg utrzymując go w dobrej kondycji a także zapobiega chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Z jedzeniem jabłek nie należy przesadzać, ponieważ mogą zaszkodzić, pojawią się wzdęcia, bóle brzucha, złe samopoczucie. Dziennie powinniśmy zjadać od 1 do maksymalnie 3 jabłek.
Fot. Fotolia
Do najbardziej znanych i chętnie kupowanych odmian jabłek należą: Gala, Gloster, Jonagold, Ligol, Lobo, Elstar. Jabłka dają niesamowite pole do popisów kulinarnych. Możemy z nich przygotować pysze dania i desery, soki, kompoty.
Fot. Fotolia
Co zrobić z jabłek?
Jabłka pasują zarówno do dań wytrawnych jak i słodkich. Kaczka z jabłkami, wątróbka z jabłkami, ryż z jabłkami, jabłka w cieście - to tylko zaledwie kilka propozycji dań, które możemy przygotować z dodatkiem tych owoców.
Szarlotka przygotowywana z jabłek to jeden z ulubionych deserów Polaków. Owoce te nadają się także do przyrządzenia domowych musów, soków, dżemów, sosów i przecierów.
Cydr to alkoholowy napój (o zawartości alkoholu 2-9%) produkowany z dojrzałych przefermentowanych jabłek lub gruszek. Do produkcji 1 litra tego trunku potrzeba około 40 jabłek. Jest niskokaloryczny - w 100 ml cydru znajduje się tylko 40 kcal. Jednak nie należy pić go zbyt często - pamiętajmy o tym, że jest to alkohol.
Macie sprawdzone receptury na szarlotkę, wątróbkę z jabłkami lub placuszki? Czekamy na Wasze oryginalne przepisy na dania z jabłkami!
Noruas