Kuchnia regionalna USA cz. II

Kuchnie stanów południowych i zachodu USA.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kuchnia regionalna USA cz. II
Cuisine of the Southern United States - Kuchnia stanów południowych USA

Powszechnie za stany południowe uważa się Luizjanę, Arkansas, Missisipi, Alabamę, Georgię, Karolinę Południową i Północną i Tennessee. Czasem włącza się sąsiadujące stany graniczące na północy, zachodzie (Texas i Oklahoma) i Florydę. Największy wpływ na tą kuchnię miały kuchnie angielska, szkocka, irlandzka, niemiecka, francuska, amerykańskich Indian i amerykanów pochodzenia afrykańskiego.

Kilka  przykładów południowej kuchni to kuchnia cajun, k. kreolska, k. nizinna, k. górska (gór Appalachów) i k. floribbeańska (nazwa ta to połączenie dwóch słów Florida i Caribbean-Karaiby). Wiele składników tej kuchni odziedziczono od plemion indiańskich w tym rejonie (Caddo, Choctaw i Seminole), natomiast składniki takie jak mąka, cukier, mleko, jajka kojarzą się z Europą.

Tradycyjne dania z regionu to smażony kurczak, fasola (np. black-eyed peas),  zielenina (collard greens, mustard greens - nazywana kapustą sarepską, turnip greens - zielenina rzepy), ubite ziemniaki (mashed potatoes), chleb kukurydziany, słodka herbata a na deser zazwyczaj pecan pie - tarta np. ze słodkich ziemniaków, brzoskwiń czy orzechów pekan. Co najmniej 12 zup zapoczątkowano w regionie.



Inne dania pochodzące z południa to m. in. grits, hushpuppies, succotash, chicken fried steak (smażony stek z kurczaka), ser z papryką pimento/pimiento, gotowane lub pieczone słodkie ziemniaki, żeberka BBQ, smażony sum, smażone zielone pomidory, bread pudding (budyń z chleba), okra (piżmian jadalny), butter beans, pinto beans i black eyed peas. Smażony kurczak to najbardziej znany "export" z południa. Wieprzowina jest nierozłączną częścią kuchni południowej, np. szynka z Virginii. Zielona fasola jest często doprawiana boczkiem lub słoniną. Spotyka się też w kuchni południowej posiłki bezmięsne, które mogą być przygotowane z produktem mięsnym - zielenina podana z fasolą "beans and greens" czy "beans and cornbread" to fasola pinto gotowana z szynką lub boczkiem i podana z chlebem kukurydzianym.

Kuchnia południowa jest zróżnicowana w zależności od regionu. W południowej Luizjanie dominuje kuchnia cajun i kreolska, stan jest dużym dostawcą ostrych sosów paprykowych i największym dostawcą raków. Ryż jest ważnym plonem Południowej Karoliny. Popularne na południu barbecue ma wiele odmian tak jak i sosów barbecue. Virginia jest znana z szynki, jest też ważnym dostawcą jabłek i orzechów ziemnych. Oklahoma jest znana z wielu dań fasolowych. Missisipi specjalizuje się w hodowli ryb. Arkansas jest największym producentem ryżu w kraju. Tennessee  jest znany ze swej szynki, a miasto Memphis jest znane z wielu restauracji barbecue i konkursu na barbecue, który odbywa się w maju. Maryland jest znany z niebieskich krabów i krabów z miękką skorupą. Floryda to Key lime pie i swamp cabbage (serce palmy) oraz sok pomarańczowy a Georgia to brzoskwinie, orzechy pekan i słodka cebula Vidalia.

    

Kuchnie cajun i kreolska istnieją obok siebie po sąsiedzku, kreolska w południowej Luizjanie skoncentrowana w Nowym Orleanie a cajun w rejonie Akadia (współcześnie Nowa Szkocja) we wschodnim rejonie Kanady z dużą liczbą przesiedleńców z Francji, którzy później przenieśli się do Luizjany i w centralnej i południowo-zachodniej Luizjanie, obie posiadają tradycje w kuchni francuskiej ale z większym użyciem ryżu. Obie kuchnie miały dostęp do raków, krabów, ostryg, krewetek i ryb na wybrzeżu. Owoce takie jak figi, śliwki i winogrona rosły w tym regionie a orzechy pekan i orzeszki ziemne pochodzą z tego regionu. Jambalaya jest jednym z dań charakterystycznych dla Luizjany mająca swe korzenie w kuchni hiszpańskiej.

      

Kuchnia nizinna to region wybrzeża obu Karolin, Virginii i Georgii ma podobne źródła żywności jak na wybrzeżu Zatoki Meksykańskiej - ryby, krewetki, ostrygi, ryż i okra i jest podobna do kuchni cajun i kreolskiej.

Kuchnia górska (teren gór Appalachów) początkowo była ograniczona do pożywienia produkowanego lokalnie ze względu na trudne warunki podróżowania i brak dróg. Dla farmerów wieprzowina i kurczaki były głównym źródłem mięsa, mieli oni swoje wędzarnie produkujące szynki, bekony i kiełbasy. Owoce morza praktycznie tu nie docierały ale za to było dużo dziczyzny. Sól była dostępna z niedalekiego Saltville w stanie Virginia i oprócz pieprzu niewiele innych przypraw było używanych. Współcześnie, bułeczki na maślance z sosem kiełbasianym spotyka się w rejonie. Tłuszcz wytopiony w czasie smażenia kiełbasy, bekonu czy mięsa jest zbierany i używany do robienia sosu i do natłuszczania garnków żeliwnych. Kurczak z kluskami i kurczak smażony są bardzo lubianymi daniami.

Kukurydza jest głównym plonem na zboczach górskich. Owoce popularne w tym rejonie to jabłka, gruszki i jagody. Syrop klonowy i cukier klonowy czasem są robione na wyższych elewacjach gdzie klon cukrowy rośnie. Smardze i ramp (podobne do szczypioru i pora z silnym zapachem czosnku) są zbierane i można napotkać się na festiwal dedykowany roślinie ramp. Domowe przetwory są tradycją. Europejskie gruszki i różne odmiany jabłek używa się do robienia pear butter i apple butter - dosłownie masło gruszkowe i masło jabłkowe, nie jest to masło ale zagęszczony sok, raczej miód gruszkowy i jabłkowy niż masło. Pomidory przetwarza się w dużych ilościach a smażone zielone pomidory są powszechne. Obok różnych owoców i jagód, owoce paw paw (asymina trójklapowa) są największym owocem jadalnym rdzennym do Ameryki Północnej, rosnące w rejonie Appalachów. 

Cuisine of the Western United States - Kuchnia zachodu USA

Zachodnia część Stanów Zjednoczonych ma swoją kuchnię, jest ona różna w różnych regionach zachodu, różni też się od reszty kraju. Jest duży nacisk na używanie produktów lokalnych a wpływ kultury amerykańskich Indian w różnych rejonach zachodu jest ważny zwłaszcza na północnym-zachodzie i w kraju Nawaho (Navajo country). 

Na północnym-zachodzie (stany Oregon i Washington) łosoś jest używany na różne sposoby, jagody i grzyby są podawane w okolicach gdzie występują obficie w naturze. W stanach górzystych i z rozległymi równinami, takich jak Utah, Montana, Idaho, New Mexico, Nevada, Colorado i Wyoming, występuje kultura cowboyska i ranczerska z najróżniejszymi odmianami na temat wołowiny i  przygotowywania pożywienia na świeżym powietrzu w różnych miejscach dla turystów. Polowanie jest ciągle ważne na zachodzie gdzie dziczyzna jest składnikiem w wielu daniach. Rocky Mountain oysters z pewnością odgrywają rolę na zachodzie, gdzie są serwowane ku pociesze wrażliwych turystów. Rosnąca produkcja wina jest bardzo ważna nie tylko na wybrzeżu Kalifornii ale też w głębi stanu jak i w sąsiednich stanach Oregon i Washington.

Ewolucja kuchni kalifornijskiej jest głównym czynnikiem w tym, żeby uważać tą kuchnię za kuchnię regionalną zachodu. Ruch społeczny Slow Food i wybieranie lokalnej żywności są częścią tego fenomenu. Wpływ kuchni krajów obrzeża Pacyfiku jest wielki i razem z kuchnią fusion jest bardzo popularny wzdłuż amerykańskiego wybrzeża. Swój wpływ na kuchnię kalifornijską mają kuchnie meksykańska, azjatycka i śródziemnomorska, jest ona lekka i z naciskiem na 'zdrowa', gdzie częściej spotyka się na talerzu kurczaka, indyka i soję niż wieprzowinę i wołowinę a California-style pizza skupia się na nie-tradycyjnych składnikach takich jak świeże warzywa i grillowane mięsa.

*W różnych krajach są różne definicje grilla i barbecue. W USA grillowanie to pieczenie na ruszcie bezpośrednio nad ogniem w wysokiej temperaturze, barbecue (BBQ) to również pieczenie na ruszcie ale w niższej temperaturze przez dłuższy czas.

Polecam przepis na Key Lime Pie >>>