Opieńka – jak ją rozpoznać?

Opieńki rosną w dużych skupiskach, wybierając się po nie do lasu warto zaopatrzyć się w duży kosz! Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się wszystkiego na temat tych pysznych grzybów!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Opieńka – jak ją rozpoznać?
fot. Fotolia
Pod umownym, nienaukowym pojęciem hub kryje się określenie grzybów rosnących na drewnie, charakteryzujących się płaskimi, talerzowatymi owocnikami. Do grupy tej należą również opieńki, które wyrastają na żywym i martwym drewnie - pniakach, korzeniach drzew - iglastych, rzadko liściastych. Owocują najczęściej masowo i w dużych kiściach, obrastając często cały pieniek.

Dawniej wszystkie opieńki zaliczane były do jednego gatunku. Po pewnym czasie jednak, przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych odmian. Najczęściej zbierane i znacznie częściej występujące niż pozostałe to: opieńki miodowe i opieńki cesarskie. Jak je rozróżnić?

Opieńka cesarska

Jest to gatunek rosnący całymi grupami w suchych lasach iglastych i podgórskich, często występuje w dużych ilościach. Znajdować je można najczęściej od sierpnia do końca października.

Owocniki opieńki cesarskiej są duże, mięsiste i efektywnie wyglądające. Kapelusze tych smakołyków mają od 7 do 15 centymetrów średnicy i są wklęśnięte do środka, z brzegiem najpierw podwiniętym, następnie prostującym się. Skórka kapelusza jest matowa w odcieniu jasnego brązu.

Białe blaszki opieńki cesarskiej zbiegają się ku dołowi, u młodych owocników pokryte są białą osłonką. Dość masywny, jasny trzon zwężający się ku dołowi posiada biały, podwójny pierścień.

Owocnik tego gatunku to pyszny okaz, który nadaje się do marynowania i suszenia. Jego susz jest jasnej barwy, dlatego często używa się go jako domieszki do krajanki borowikowej. Grzyby te doskonale smakują w pierogach lub gołąbkach z czerwonej kapusty!

Opieńki

Opieńka miodowa

Ten pospolicie występujący gatunek wyrasta w każdym drzewostanie iglastym, liściastym jak i również mieszanym. Opieńka miodowa jest jednym z pasożytów występujących na świerkach, sosnach, brzozach i grabach. Jej grzybnia tworzy pod korą strzępki, które przechodzą pod ziemią z chorych drzew na korzenie tych niezarażonych.

Po obumarciu drzewa rozwija się dalej i owocuje dookoła ściętych pniaków lub odziemku stojącego drzewa - stąd nazwa grzyba: opieńka!
Te gromadnie rosnące grzyby zbierać możemy w okresie jesiennym, najczęściej od połowy września do końca listopada.

Owocniki mają żółtobrązowe, okrągłe kapelusze osadzone na wysmuklonym trzonie, który zaopatrzony jest są w jasny pierścień. Blaszki młodych opieniek miodowych rosnących w lasach liściastych są białego koloru, u starszych natomiast czerwonobrązowe i często pokryte plamami.

Opieńki to bardzo smaczne grzyby jadalne, ale w stanie surowym lub niedogotowane mogą być jednak szkodliwe! Dlatego też zaleca się obgotowanie ich, odlanie wody i dopiero gotowanie właściwe.

Wśród smakoszy grzybów zdarzają się osoby uczulone właśnie na ten gatunek owocników. Wszystkie odmiany opieniek są jadalne i  wpisane na listę grzybów dopuszczonych w Polsce do obrotu handlowego oraz przetwórstwa.

Najkorzystniej zbierać same kapelusze, ponieważ trzonki są łykowate i niesmaczne. Można je gotować, smażyć, dusić, świetnie nadają się na farsze, sałatki grzybowe czy do marynaty. Grzyby te zaliczane są do gatunków drugorzędnych, ponieważ są mało znane i często uważane za grzyby niejadalne!

Potrawy z opieńkami

W czasie jesieni, na nasze stoły coraz częściej trafiają dania, które zaskakują swoim smakiem! Smakołykiem, który należeć może do tego grona z pewnością będzie gulasz wieprzowy z opieńkami! Możecie podać go na obiad w towarzystwie kaszy lub ziemniaków.

Kolejną wartą polecenia jest receptura na smakowite zapiekanki z opieńkami i papryką, które staną się doskonałą propozycją na podwieczorek lub przekąskę między posiłkami!

Serdecznie polecamy Wam także wytrawne koperty z farszem opieńkowo–jajecznym! Farsz podany w naleśnikach dodatkowo podkreśla smak pysznych grzybów. Sprawdźcie sami jak smakują te urokliwie wyglądające przysmaki!

Zapiekanki z opieńkami i papryką  Gulasz wieprzowy z opieńkami

Opieńki to również Wasze ulubione grzyby?Zainspirujcie się kulinarnie i sprawdźcie co można z nich wyczarować. Zachęcamy do dodawania przepisów na innowacyjne dania z dodatkiem grzybów!


Polecamy: Odkryj przepis na marynowane opieńki >>>