Opieńka – jak ją rozpoznać?

Opieńki rosną w dużych skupiskach, wybierając się po nie do lasu warto zaopatrzyć się w duży kosz! Przeczytajcie artykuł i dowiedzcie się wszystkiego na temat tych pysznych grzybów!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Opieńka – jak ją rozpoznać?
fot. Fotolia

Opieńki - grzyby o osobliwej nazwie

Pod umownym, nienaukowym pojęciem hub kryje się określenie grzybów rosnących na drewnie, charakteryzujących się płaskimi, talerzowatymi owocnikami. Do grupy tej należą również opieńki, które wyrastają na żywym i martwym drewnie - pniakach, korzeniach drzew - iglastych, rzadko liściastych. Owocują najczęściej masowo i w dużych kiściach, obrastając często cały pieniek.

Dawniej wszystkie opieńki zaliczane były do jednego gatunku. Po pewnym czasie jednak, przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych odmian. Najczęściej zbierane i znacznie częściej występujące niż pozostałe są: opieńki miodowe i opieńki cesarskie. Jak je rozróżnić?

Opieńka cesarska

Jest to gatunek rosnący całymi grupami w suchych lasach iglastych i podgórskich, często występuje w dużych ilościach. Znajdować je można najczęściej od sierpnia do końca października.

Owocniki opieńki cesarskiej są duże, mięsiste i efektywnie wyglądające. Kapelusze tych smakołyków mają od 7 do 15 centymetrów średnicy i są wklęśnięte do środka, z brzegiem najpierw podwiniętym, następnie prostującym się. Skórka kapelusza jest matowa w odcieniu jasnego brązu.

Białe blaszki opieńki cesarskiej zbiegają się ku dołowi, u młodych owocników pokryte są białą osłonką. Dość masywny, jasny trzon zwężający się ku dołowi posiada biały, podwójny pierścień.

Owocnik tego gatunku to pyszny okaz, który nadaje się do marynowania i suszenia. Jego susz jest jasnej barwy, dlatego często używa się go jako domieszki do krajanki borowikowej. Grzyby te doskonale smakują w pierogach lub gołąbkach z czerwonej kapusty!

Opieńki

Opieńka miodowa

Ten pospolicie występujący gatunek wyrasta w każdym drzewostanie iglastym, liściastym jak i również mieszanym. Opieńka miodowa jest jednym z pasożytów występujących na świerkach, sosnach, brzozach i grabach. Jej grzybnia tworzy pod korą strzępki, które przechodzą pod ziemią z chorych drzew na korzenie tych niezarażonych.

Po obumarciu drzewa rozwija się dalej i owocuje dookoła ściętych pniaków lub odziemku stojącego drzewa - stąd nazwa grzyba: opieńka!
Te gromadnie rosnące grzyby zbierać możemy w okresie jesiennym, najczęściej od połowy września do końca listopada.

Owocniki mają żółtobrązowe, okrągłe kapelusze osadzone na wysmuklonym trzonie, który zaopatrzony jest są w jasny pierścień. Blaszki młodych opieniek miodowych rosnących w lasach liściastych są białego koloru, u starszych natomiast czerwonobrązowe i często pokryte plamami.

Opieńki to bardzo smaczne grzyby jadalne, ale w stanie surowym lub niedogotowane mogą być jednak szkodliwe! Dlatego też zaleca się obgotowanie ich, odlanie wody i dopiero gotowanie właściwe.

Wśród smakoszy grzybów zdarzają się osoby uczulone właśnie na ten gatunek owocników. Wszystkie odmiany opieniek są jadalne i  wpisane na listę grzybów dopuszczonych w Polsce do obrotu handlowego oraz przetwórstwa.

Najkorzystniej zbierać same kapelusze, ponieważ trzonki są łykowate i niesmaczne. Można je gotować, smażyć, dusić, świetnie nadają się na farsze, sałatki grzybowe czy do marynaty. Grzyby te zaliczane są do gatunków drugorzędnych, ponieważ są mało znane i często uważane za grzyby niejadalne!

Potrawy z opieńkami

W czasie jesieni, na nasze stoły coraz częściej trafiają dania, które zaskakują swoim smakiem! Smakołykiem, który należeć może do tego grona z pewnością będzie gulasz wieprzowy z opieńkami! Możecie podać go na obiad w towarzystwie kaszy lub ziemniaków.

Kolejną wartą polecenia jest receptura na smakowite zapiekanki z opieńkami i papryką, które staną się doskonałą propozycją na podwieczorek lub przekąskę między posiłkami!

Serdecznie polecamy Wam także wytrawne koperty z farszem opieńkowo–jajecznym! Farsz podany w naleśnikach dodatkowo podkreśla smak pysznych grzybów. Sprawdźcie sami jak smakują te urokliwie wyglądające przysmaki!

Zapiekanki z opieńkami i papryką  Gulasz wieprzowy z opieńkami

Opieńki to również Wasze ulubione grzyby?Zainspirujcie się kulinarnie i sprawdźcie co można z nich wyczarować. Zachęcamy do dodawania przepisów na innowacyjne dania z dodatkiem grzybów!


Polecamy: Odkryj przepis na marynowane opieńki >>>