Opieńki - grzyby o osobliwej nazwie
Pod umownym, nienaukowym pojęciem hub kryje się określenie grzybów rosnących na drewnie, charakteryzujących się płaskimi, talerzowatymi owocnikami. Do grupy tej należą również opieńki, które wyrastają na żywym i martwym drewnie - pniakach, korzeniach drzew - iglastych, rzadko liściastych. Owocują najczęściej masowo i w dużych kiściach, obrastając często cały pieniek.Dawniej wszystkie opieńki zaliczane były do jednego gatunku. Po pewnym czasie jednak, przyjrzano im się dokładnie i wydzielono kilka odrębnych odmian. Najczęściej zbierane i znacznie częściej występujące niż pozostałe są: opieńki miodowe i opieńki cesarskie.
Wypróbuj przepisy na opieńki
Opieńka cesarska
Jest to gatunek rosnący całymi grupami w suchych lasach iglastych i podgórskich, często występuje w dużych ilościach. Znajdować je można najczęściej od sierpnia do końca października.
Owocniki opieńki cesarskiej są duże, mięsiste i efektywnie wyglądające. Kapelusze tych smakołyków mają od 7 do 15 centymetrów średnicy i są wklęśnięte do środka, z brzegiem najpierw podwiniętym, następnie prostującym się. Skórka kapelusza jest matowa w odcieniu jasnego brązu.
Białe blaszki opieńki cesarskiej zbiegają się ku dołowi, u młodych owocników pokryte są białą osłonką. Dość masywny, jasny trzon zwężający się ku dołowi posiada biały, podwójny pierścień.
Owocnik tego gatunku to pyszny okaz, który nadaje się do marynowania i suszenia. Jego susz jest jasnej barwy, dlatego często używa się go jako domieszki do krajanki borowikowej. Grzyby te doskonale smakują w pierogach lub gołąbkach z czerwonej kapusty!
Opieńka miodowa
Ten pospolicie występujący gatunek wyrasta w każdym drzewostanie iglastym, liściastym jak i również mieszanym. Opieńka miodowa jest jednym z pasożytów występujących na świerkach, sosnach, brzozach i grabach. Jej grzybnia tworzy pod korą strzępki, które przechodzą pod ziemią z chorych drzew na korzenie tych niezarażonych.
Po obumarciu drzewa rozwija się dalej i owocuje dookoła ściętych pniaków lub odziemku stojącego drzewa - stąd nazwa grzyba: opieńka!
Te gromadnie rosnące grzyby zbierać możemy w okresie jesiennym, najczęściej od połowy września do końca listopada.
Owocniki mają żółtobrązowe, okrągłe kapelusze osadzone na wysmuklonym trzonie, który zaopatrzony jest są w jasny pierścień. Blaszki młodych opieniek miodowych rosnących w lasach liściastych są białego koloru, u starszych natomiast czerwonobrązowe i często pokryte plamami.
Opieńki to bardzo smaczne grzyby jadalne, ale w stanie surowym lub niedogotowane mogą być jednak szkodliwe! Dlatego też zaleca się obgotowanie ich, odlanie wody i dopiero gotowanie właściwe.
Wśród smakoszy grzybów zdarzają się osoby uczulone właśnie na ten gatunek owocników. Wszystkie odmiany opieniek są jadalne i wpisane na listę grzybów dopuszczonych w Polsce do obrotu handlowego oraz przetwórstwa.
Najkorzystniej zbierać same kapelusze, ponieważ trzonki są łykowate i niesmaczne. Można je gotować, smażyć, dusić, świetnie nadają się na farsze, sałatki grzybowe czy do marynaty. Grzyby te zaliczane są do gatunków drugorzędnych, ponieważ są mało znane i często uważane za grzyby niejadalne!
Potrawy z opieńkami
W czasie jesieni, na nasze stoły coraz częściej trafiają dania, które zaskakują swoim smakiem! Smakołykiem, który należeć może do tego grona z pewnością będzie gulasz wieprzowy z opieńkami! Możecie podać go na obiad w towarzystwie kaszy lub ziemniaków.
Kolejną wartą polecenia jest receptura na smakowite zapiekanki z opieńkami i papryką, które staną się doskonałą propozycją na podwieczorek lub przekąskę między posiłkami!
Serdecznie polecamy Wam także wytrawne koperty z farszem opieńkowo–jajecznym! Farsz podany w naleśnikach dodatkowo podkreśla smak pysznych grzybów. Sprawdźcie sami jak smakują te urokliwie wyglądające przysmaki!
Opieńki to również Wasze ulubione grzyby?Zainspirujcie się kulinarnie i sprawdźcie co można z nich wyczarować. Zachęcamy do dodawania przepisów na innowacyjne dania z dodatkiem grzybów!
Polecamy: Odkryj przepis na marynowane opieńki >>>
pyszalka