Pierś z indyka to jedno z łatwiejszych w obróbce mięs. Wystarczy je wcześniej zamarynować, by po usmażeniu lub upieczeniu cieszyć się jego znakomitym aromatem. Indyka przygotowuje się bardzo szybko a po ostygnięciu można go dodać do sałatek, przystawek lub wykorzystać jako wędlinę do kanapek.
Jak przygotować pierś z indyka?
Pierś z indyka można przygotować na co najmniej trzy sposoby: gotowaną, smażoną lub pieczoną. Jak to zrobić?
a) Gotowana pierś z indyka
Uwaga: Pierś indyczą można również ugotować na parze. Wówczas wystarczy ją gotować ok. 20 minut.
b) Smażona pierś z indyka
Pierś z indyka można również usmażyć na patelni. Warto ją wcześniej pokroić na kotlety lub mniejsze kawałki. Indyka smaży się na średnim ogniu do momentu, aż z każdej strony będzie miał złoty kolor. Można je przygotować w wersji panierowanej lub saute.
c) Pieczona pierś z indyka
Pieczenie indyka nie jest trudne, ważne tylko, aby mięso wcześniej zamarynować lub zapeklować. Jak peklować indyka? Wystarczy umieścić go w zalewie z przypraw i soli na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie można go upiec w 180 st. C. W przypadku marynowania, ważne, aby mięso było nimi porządnie natarte i zostawione w nich na co najmniej godzinę.
Jak przyprawić pierś z indyka?
Pierś z indyka można przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. W przypadku wersji gotowanej, dobrze jest sięgnąć po liść laurowy i ziele angielskie, a przy pieczonej – po miód, żurawinę lub rozmaryn. Wyjątkowego smaku nadamy mięsu przy pomocy soku z cytryny, kurkumy i imbiru. Indyk bowiem jest tego rodzaju składnikiem, przy którym możemy eksperymentować z przyprawami, tworząc nowe kompozycje smakowe.
Jak przygotować pierś z indyka?
Pierś z indyka można przygotować na co najmniej trzy sposoby: gotowaną, smażoną lub pieczoną. Jak to zrobić?
a) Gotowana pierś z indyka
- Do ugotowania piersi indyczej będą potrzebne: kawałki piersi z indyka, włoszczyzna, liść laurowy, majeranek, sól i pieprz.
- Podobnie jak przy gotowaniu kurczaka, mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
- Do wody dodajemy także włoszczyznę (w całości lub w kawałkach) oraz liść laurowy i majeranek.
- Całość gotujemy, od momentu zagotowania się wody, ok. 1-1,5 godziny.
- Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Uwaga: Pierś indyczą można również ugotować na parze. Wówczas wystarczy ją gotować ok. 20 minut.
b) Smażona pierś z indyka
Pierś z indyka można również usmażyć na patelni. Warto ją wcześniej pokroić na kotlety lub mniejsze kawałki. Indyka smaży się na średnim ogniu do momentu, aż z każdej strony będzie miał złoty kolor. Można je przygotować w wersji panierowanej lub saute.
c) Pieczona pierś z indyka
Pieczenie indyka nie jest trudne, ważne tylko, aby mięso wcześniej zamarynować lub zapeklować. Jak peklować indyka? Wystarczy umieścić go w zalewie z przypraw i soli na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie można go upiec w 180 st. C. W przypadku marynowania, ważne, aby mięso było nimi porządnie natarte i zostawione w nich na co najmniej godzinę.
Jak przyprawić pierś z indyka?
Pierś z indyka można przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. W przypadku wersji gotowanej, dobrze jest sięgnąć po liść laurowy i ziele angielskie, a przy pieczonej – po miód, żurawinę lub rozmaryn. Wyjątkowego smaku nadamy mięsu przy pomocy soku z cytryny, kurkumy i imbiru. Indyk bowiem jest tego rodzaju składnikiem, przy którym możemy eksperymentować z przyprawami, tworząc nowe kompozycje smakowe.