Kuchnia regionalna USA cz. I

  • 4

Kuchnie regionalne Nowej Anglii, Nowego Jorku, Filadelfii i New Jersey oraz środkowowschodniego regionu USA.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kuchnia regionalna USA cz. I
Cuisine of New England - Kuchnia Nowej Anglii

Nowa Anglia to północno-wschodni rejon USA w skład którego wchodzą stany Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island i Vermont. Kuchnia ta charakteryzuje się dużym spożyciem owoców morza i produktów mlecznych, śmietana jest popularna. Dwa wyróżniające produkty pochodzące z Nowej Anglii to syrop klonowy i żurawina, podstawowa skrobia to ziemniak. Pietruszka i szałwia są powszechne z dodatkiem kilku dodatków z Karaibów takich jak gałka muszkatołowa.

Connecticut jest znany z potrawy o nazwie apizza, jest to pizza w stylu neapolitańskim, popularna w rejonie miasta New Haven, poza miastem znana jako pizza w stylu New Haven.

Maine jest znany z homara, produkcji ziemniaków, borówki amerykańskie są częstym dodatkiem i podobno Italian sandwich (kanapka włoska) popularna w mieście Portland i w południowej części stanu została wynaleziona w restauracji Amato's w Portland.

Massachusetts jest znany z małż, ryby haddok (ryba plamiak z rodziny dorszowatych) i żurawiny. Boston natomiast spośród wielu rzeczy jest znany z pieczonej fasoli stąd jego pseudonim Beantown (Miasto Fasoli). We wschodniej części stanu z silnym wschodnioeuropejskim naciskiem kiełbasa i pierogi są popularnymi potrawami.

New Hampshire ma kuchnię podobną do bostońskiej zawierającej ryby, owoce morza, jabłka. Corn chowder zupa podobna do clam chowder jest często spotykana, miasto Portsmouth jest znane z ciasta pomarańczowego często z żurawiną.

Rhode Island jest znane m.in. z Rhode Island clam chowder (zupy z małż w stylu R. Island) i z tzw. hot wiener również zwanym New York System wiener, jest to kiełbaska podobna do hot doga ale cieńsza i w bardziej pomarańczowym kolorze, ale pomimo swej nazwy ten wiener jest nieznany w Nowym Jorku.

Vermont produkuje ser Cheddar i inne produkty mleczne i jest dobrze znany z syropu klonowego, ciasto rabarbarowe jest powszechne w tym stanie z dodatkiem truskawek późną wiosną.

Cuisine of New York, Philadelphia and New Jersey - Kuchnia Nowego Jorku, Filadelfii i New Jersey

Kuchnia nowojorska składa się z wielu różnych kuchni etnicznych przybywających imigrantów do Ameryki przez to miasto. Niemal wszystkie kuchnie są reprezentowane w mieście zarówno w swoich "wioskach" czy rejonach zamieszkania danej grupy jak i poza nimi. Wiele dań miało swój początek w Nowym Jorku, m.in. hot dog, Manhatan clam chowder, New York cheesecake, N.Y. pizza, N.Y. bagel, N.Y. pastrami, eggs Benedict i inne.

Kuchnia filadelfijska to również mieszanka różnych kuchni etnicznych, popularne współcześnie w mieście kuchnie to włoska, śródziemnomorska, chińska, japońska, francuska, steki, pizze, tapas i wiele innych. Najbardziej znanym daniem pochodzącym z Filadelfii to cheesesteak i miękkie precle, inne to m.in. sandwich hoagie, sos serowy, stromboli oraz wynaleziono tu wodę sodową a co się z tym wiąże - inne drinki bezalkoholowe typu cola dodając różne soki.

        

Ponieważ New Jersey leży między Nowym Jorkiem a Filadelfią, wszystko co jest popularne w sąsiednich miastach i stanach jest popularne w New Jersey. Kilka dań pochodzących z N.J. to m.in. Italian hot dog, sandwich Sloppy joe, danger dog (niebezpieczny dog) to owinięty w boczek hot dog smażony na głębokim tłuszczu podany z jajkami i rozpływającym się serem a ripper (rozpruwacz, w slangu znaczy fantastyczny) to hot dog smażony na głębokim tłuszczu aż pęka z gorąca. Obok kuchni etnicznych m.in. Włoch, Indii, Brazylii, Korei i Hiszpanii kuchnia kubańska ma tam duży wpływ.

Midwestern cuisine - Kuchnia środkowowschodnia

Kuchnia środkowowschodnia USA ma swoje korzenie w kuchni centralnej, północnej i wschodniej Europy na bazie lokalnych produktów spożywczych i kulturalnej różnorodności. W skład regionu wchodzą m.in. stany Illinois, Indiana, Iowa, Michigan, Minnesota, Missouri, North Dakota, Ohio i Wisconsin. Codzienne gotowanie w tym regionie to jak najbardziej proste i sycące, domowe, bliskoznaczne z "żywnością amerykańską". Natomiast w dużych miastach jak najbardziej można spotkać restauracje oferujące mieszankę kuchni etnicznych, wyrafinowanych i nowoczesnych.

Midwest jest zwany "the breadbasket of America" zagłębiem zbożowym Ameryki gdzie produkuje się zboża w szczególności pszenicę, kukurydzę, soję warzywną a także większość dzikiego ryżu. Tak jak inne regiony też i tu rodzaj kuchni zależy od przybyłych imigrantów - w północnej części regionu można spotkać szwedzkie naleśniki äggakaka i polskie pierogi, w centralnej części niemieckie kiełbasy wieprzowe z ziemniakami a bardziej na południu wielu Greków otworzyło swoje restauracje oferujące swoje śródziemnomorskie specjały. Tradycyjnie kucharze w regionie preferują lekko przyprawione dania szałwią, koprem czy natką pietruszki ale ostatnio z napływem imigrantów z Ameryki Łacińskiej i Azji te smaki się zmieniają.

Chicago oferuje dużą różnorodność etniczną, gdzie można znaleźć między innymi ale nie tylko restauracje meksykańskie, polskie, włoskie, greckie, hinduskie i azjatyckie. Chicago-style deep dish pizza to pizza w stylu Chicago z głębokiej patelni jest znana w całym kraju. Chicago ma też swój styl hot doga i dużą liczbę restauracji oferujących steki.


Cleveland to kuchnia włoska i wschodnioeuropejska, w szczególności polska i węgierska gdzie można najeść się pizzą, rigatoni, paprykarzem, gołąbkami, pierogami czy kiełbasą. Miejscowa specjalność, której nigdzie nie znajdziesz to Polish Boy (sandwich z kiełbasą naładowany mnóstwem dodatków) i City Chicken (Miejski kurczak) w skład którego wchodzi nie mięso z kurczaka tylko kotlet wieprzowy.

Columubus w stanie Ohio znany jest m.in. z hamburgerów i German Village (Wioski niemieckiej) gdzie podaje się dania oczywiście niemieckie.

Detroit posiada dużą grupę imigrantów greckich i także arabskojęzycznych osiadłych w podmiejskim Dearborn tak więc łatwo znaleźć gyros, humus i falafel. Polskie specjały takie jak pierogi, barszcz czy pączki również łatwo znaleźć w Detroit.

Indianapolis jest siedzibą Amerykanów pochodzenia głównie brytyjskiego, irlandzkiego i niemieckiego tak więc ich dziedzictwo w pożywieniu jest duże. Późniejsi imigranci to m.in. Żydzi, Polacy, Włosi a ostatnio Meksykanie i Hindusi i każdy przybysz ma wpływ żywność oferowaną.

Kansas City to duże centrum mięsne a co za tym idzie - barbecue i grillowanie. W metropolii miejskiej Kansas City jest ponad 100 restauracji z grillem i miasto proklamuje siebie "światową stolicą grillowania".

        

Milwaukee to duża liczba imigrantów niemieckich - kapusta kiszona, bratwurst i piwo to już tradycja tak jak i inne delicje niemieckiego pochodzenia obok wielu innych restauracji etnicznych. Miasto jest również dużym ośrodkiem piwowarskim.

Minneapolis i Saint Paul to miasta bliźniacze oferujące kuchnie wielu grup etnicznych osiadłych w stanie Minnesota jednak największa grupa jest pochodzenia skandynawskiego i takie potrawy jak lefse i lutefisk są często przygotowywane w domu lecz niewiele restauracji je oferuje.

Obok skandynawskich jest też sporo niemieckich, polskich, czeskich czy ukraińskich restauracji, takich jak m.in. Kramarczuk's czy Nye's Polonaise. Na tym nie koniec - tak jak w każdym średniej wielkości i większym mieście kuchnie krajów śródziemnomorskich, południowoamerykańskich, arabskich, azjatyckich i afrykańskich też można łatwo spotkać.

Omaha to stek, imigranci z Sycylii, Europy centralnej i południowej i mnóstwo restauracji meksykańskich.

St. Louis to imigranci z Irlandii i Niemiec i ich dziedzictwo kulinarne. St. Louis ma też swój styl barbecue i swój styl pizzy.

Polecam Wam swój przepis na Autentyczny amerykański Bison Burger!