Kuchnia regionalna USA cz. II

Kuchnie stanów południowych i zachodu USA.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kuchnia regionalna USA cz. II
Cuisine of the Southern United States - Kuchnia stanów południowych USA

Powszechnie za stany południowe uważa się Luizjanę, Arkansas, Missisipi, Alabamę, Georgię, Karolinę Południową i Północną i Tennessee. Czasem włącza się sąsiadujące stany graniczące na północy, zachodzie (Texas i Oklahoma) i Florydę. Największy wpływ na tą kuchnię miały kuchnie angielska, szkocka, irlandzka, niemiecka, francuska, amerykańskich Indian i amerykanów pochodzenia afrykańskiego.

Kilka  przykładów południowej kuchni to kuchnia cajun, k. kreolska, k. nizinna, k. górska (gór Appalachów) i k. floribbeańska (nazwa ta to połączenie dwóch słów Florida i Caribbean-Karaiby). Wiele składników tej kuchni odziedziczono od plemion indiańskich w tym rejonie (Caddo, Choctaw i Seminole), natomiast składniki takie jak mąka, cukier, mleko, jajka kojarzą się z Europą.

Tradycyjne dania z regionu to smażony kurczak, fasola (np. black-eyed peas),  zielenina (collard greens, mustard greens - nazywana kapustą sarepską, turnip greens - zielenina rzepy), ubite ziemniaki (mashed potatoes), chleb kukurydziany, słodka herbata a na deser zazwyczaj pecan pie - tarta np. ze słodkich ziemniaków, brzoskwiń czy orzechów pekan. Co najmniej 12 zup zapoczątkowano w regionie.



Inne dania pochodzące z południa to m. in. grits, hushpuppies, succotash, chicken fried steak (smażony stek z kurczaka), ser z papryką pimento/pimiento, gotowane lub pieczone słodkie ziemniaki, żeberka BBQ, smażony sum, smażone zielone pomidory, bread pudding (budyń z chleba), okra (piżmian jadalny), butter beans, pinto beans i black eyed peas. Smażony kurczak to najbardziej znany "export" z południa. Wieprzowina jest nierozłączną częścią kuchni południowej, np. szynka z Virginii. Zielona fasola jest często doprawiana boczkiem lub słoniną. Spotyka się też w kuchni południowej posiłki bezmięsne, które mogą być przygotowane z produktem mięsnym - zielenina podana z fasolą "beans and greens" czy "beans and cornbread" to fasola pinto gotowana z szynką lub boczkiem i podana z chlebem kukurydzianym.

Kuchnia południowa jest zróżnicowana w zależności od regionu. W południowej Luizjanie dominuje kuchnia cajun i kreolska, stan jest dużym dostawcą ostrych sosów paprykowych i największym dostawcą raków. Ryż jest ważnym plonem Południowej Karoliny. Popularne na południu barbecue ma wiele odmian tak jak i sosów barbecue. Virginia jest znana z szynki, jest też ważnym dostawcą jabłek i orzechów ziemnych. Oklahoma jest znana z wielu dań fasolowych. Missisipi specjalizuje się w hodowli ryb. Arkansas jest największym producentem ryżu w kraju. Tennessee  jest znany ze swej szynki, a miasto Memphis jest znane z wielu restauracji barbecue i konkursu na barbecue, który odbywa się w maju. Maryland jest znany z niebieskich krabów i krabów z miękką skorupą. Floryda to Key lime pie i swamp cabbage (serce palmy) oraz sok pomarańczowy a Georgia to brzoskwinie, orzechy pekan i słodka cebula Vidalia.