Szybka sałatka. Ilość poszczególnych składników jest dowolna w zależności, co bardziej lubimy. Jeśli chcemy mieć bardziej „kozi” smak, to dodajemy więcej sera, jeśli sałatka ma być łagodniejsza więcej gruszki.
Składniki i przygotowanie:
- mix różnych sałat - sałaty umyć i rozdrobnić ręcznie na mniejsze kawałki
- pokrojona w kostkę lub paseczki czerwona papryka
- ser kozi dojrzewający pokrojony w kostkę (może być ser kozi typu feta lub kuleczki sera koziego zalane w oliwie)
- gruszka pokrojona w kostkę – wspaniale komponuje się z serem kozim
- sos balsamiczny – najprostszy sposób to: wymieszać oliwę z octem balsamicznym i dodać cukier puder oraz sól (Uwaga z ilością octu - wystarczy odrobina!)
Sałatkę proponuję posypać prażonym sezamem.
Wszystkie składniki, szczególnie sery kozie polecam kupić prosto od gospodarzy prowadzących ekologiczne gospodarstwo lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Jeżeli już raz spróbuje się takiego sera to już nigdy nie wróci się do pseudokoziego „sklepowego” ;-)
Sałatka jest w stałym menu w eco barze „Green Peas” w Warszawie przy ul. Szpitalna 5.
Autor: Grzegorz Dereń - kucharz
GREEN PEAS – eco bar & coffee
Ul. Szpitalna 5 (przy ul. Chmielnej), Warszawa
Składniki i przygotowanie:
- mix różnych sałat - sałaty umyć i rozdrobnić ręcznie na mniejsze kawałki
- pokrojona w kostkę lub paseczki czerwona papryka
- ser kozi dojrzewający pokrojony w kostkę (może być ser kozi typu feta lub kuleczki sera koziego zalane w oliwie)
- gruszka pokrojona w kostkę – wspaniale komponuje się z serem kozim
- sos balsamiczny – najprostszy sposób to: wymieszać oliwę z octem balsamicznym i dodać cukier puder oraz sól (Uwaga z ilością octu - wystarczy odrobina!)
Sałatkę proponuję posypać prażonym sezamem.
Wszystkie składniki, szczególnie sery kozie polecam kupić prosto od gospodarzy prowadzących ekologiczne gospodarstwo lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Jeżeli już raz spróbuje się takiego sera to już nigdy nie wróci się do pseudokoziego „sklepowego” ;-)
Sałatka jest w stałym menu w eco barze „Green Peas” w Warszawie przy ul. Szpitalna 5.
Autor: Grzegorz Dereń - kucharz
GREEN PEAS – eco bar & coffee
Ul. Szpitalna 5 (przy ul. Chmielnej), Warszawa