Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?

  • 50

Kukurydza najbardziej kojarzy się nam z tą z puszki. My jednak proponujemy spróbować świeżych gotowanych kolb!

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kukurydza - jak ugotować świeże kolby?
Do gotowania używa się kukurydzy cukrowej. Kupując świeżą zwróć uwagę na to, by kolba była jasnożółta i miękka w dotyku. Tylko taka kukurydza będzie smaczna.

Jak ugotować kukurydze?
1. Kolbę kukurydzy oczyść z liście i umyj w zimnej wodzie.
2. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryć kolby. Dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, wtedy kukurydza zachowa swój naturalny kolor. Nigdy nie dodawaj do gotowanie soli, bo ziarenka stwardnieją!
3. Kukurydze gotuj do miękkości - z reguły ok. 10-20 minut. Po tym czasie kukurydza zaczyna twardnieć. Najlepiej odłupać jedno ziarenko i spróbować, czy już jest dobra.
4. Ugotowaną kukurydzę obłóż płatkami masła i delikatnie posól.

Pycha!