Do gotowania używa się kukurydzy cukrowej. Kupując świeżą zwróć uwagę na to, by kolba była jasnożółta i miękka w dotyku. Tylko taka kukurydza będzie smaczna.
Jak ugotować kukurydze?
1. Kolbę kukurydzy oczyść z liście i umyj w zimnej wodzie.
2. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryć kolby. Dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, wtedy kukurydza zachowa swój naturalny kolor. Nigdy nie dodawaj do gotowanie soli, bo ziarenka stwardnieją!
3. Kukurydze gotuj do miękkości - z reguły ok. 10-20 minut. Po tym czasie kukurydza zaczyna twardnieć. Najlepiej odłupać jedno ziarenko i spróbować, czy już jest dobra.
4. Ugotowaną kukurydzę obłóż płatkami masła i delikatnie posól.
Pycha!
Jak ugotować kukurydze?
1. Kolbę kukurydzy oczyść z liście i umyj w zimnej wodzie.
2. Włóż do garnka i zalej zimną wodą, tak by przykryć kolby. Dodaj odrobinę cukru i soku z cytryny, wtedy kukurydza zachowa swój naturalny kolor. Nigdy nie dodawaj do gotowanie soli, bo ziarenka stwardnieją!
3. Kukurydze gotuj do miękkości - z reguły ok. 10-20 minut. Po tym czasie kukurydza zaczyna twardnieć. Najlepiej odłupać jedno ziarenko i spróbować, czy już jest dobra.
4. Ugotowaną kukurydzę obłóż płatkami masła i delikatnie posól.
Pycha!
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Sandra wrzątek przez RZ
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
ILE CZASU W GOTOWANE WODZIE?
WODA MA BYC SLONA CZY SLODKA?
Gość
Wcale nie trzeba gotować kilkadziesiąt minut. Napiszę, jak ja to robię:
1. Do garnka trzeba oczywiście wlać wodę. xP
2. Wsypujemy ok. 2-3 łyżeczek soli, 1 łyżeczkę cukru oraz dodajemy 2 łyżeczki masła.
3. Wkładamy kolbę. Czekamy aż woda się zagotuje, wtedy wyłączamy.
4. Zostawiamy kukurydzę w garnku jeszcze na około 2-3 minuty.
I mamy gotową koblbę. Testowane na mnie i na mojej rodzinie, nikt nie umarł.
Gość
Gość
A.B.
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość
Gość