Okazuje się, że do odkrycia nowych inspiracji kulinarnych wystarcza krótki lot samolotem z Londynu. Podróżując od Sztokholmu po Wybrzeże Amalfitańskie, w poznaje odmienne kultury i kuchenne tradycje.
W programie „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata”, Rachel odwiedza różne miasta, od Barcelony po Niceę, próbuje różnych potraw, spotyka się z miejscowymi miłośnikami dobrej kuchni i odkrywa najnowsze kulinarne trendy.
Nowa seria kontynuuje ideę programu „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Londyn”, w którym Rachel odkrywała pełną życia scenę kulinarną stolicy Wielkiej Brytanii, w tym także fenomen powstających coraz częściej restauracji typu pop-up, starających się zaspokoić kulinarne wymagania londyńczyków.
Premiera programu 31 marca w BBC Lifestyle, emisja zawsze w poniedziałki o 18!
Pierwszy przystanek - Stambuł!
W pierwszym odcinku nowego programu „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata” Rachel odwiedza Stambuł – największe miasto Turcji. Zanurza się w miasto, które nigdy nie śpi: od magicznego Krytego Bazaru po najnowocześniejszą dzielnicę, w której nowe pokolenie szefów kuchni wypracowuje własne podejście do tureckiej tradycji kulinarnej.
Trafia także na targ rybny i zachwyca się turecką kulturą kawy, co pewien czas sącząc kolejne filiżanki aromatycznego napoju. Po powrocie do domu Rachel przygotowuje makrelę z masłem i sosem sojowym, „Khoo Kebab” i turecki krem kawowy z czekoladą.
Tylko dla widzów BBC Lifestyle Rachel zdradzi swój przepis na turecki krem kawowy z czekoladą.
W kolejnych odcinkach Rachel odwiedzi również włoskie Wybrzeże Amalfitańskie, wybrzeże Costa Brava, odkryje sielankowe piękno Prowansji, Sztokholm, archipelag Adalar, Neapol, Niceę i Barcelonę!
Kim jest Rachel Khoo?
Sylwetkę Rachel przedstawialiśmy Wam już w tym artykule.
Niezwykłe połączenie tradycji kulinarnych w rodzinie Rachel miało ogromny wpływ na jej kuchenne upodobania i podejście do gotowania. Urodziła się w 1980 r. w dzielnicy Croydon, w południowej części Londynu; jej ojciec był Chińczykiem mieszkającym wcześniej w Malezji, matka – Austriaczką.
Rachel zrobiła licencjat z projektowania graficznego na znakomitej londyńskiej uczelni Central Saint Martins College of Art and Design, a po studiach pracowała w dziale PR i e-marketingu luksusowej marki odzieżowej. W końcu jednak jej kulinarne pasje zawiodły ją do Paryża, gdzie uczyła się w słynnej Le Cordon Bleu i zdobyła dyplom w dziedzinie cukiernictwa.
Swoje niezwykłe umiejętności z powodzeniem wykorzystywała w księgarni kulinarnej i herbaciarni La Cocotte, gdzie przyrządzała znakomite słodycze i przygotowywała catering na imprezy promocyjne książek kucharskich. W tym samym czasie prowadziła także własne kursy gotowania. Sukces w La Cocotte zaowocował różnego rodzaju projektami kulinarnymi na całym świecie – jej kursy kreatywnego gotowania odbywają się w tak różnorodnych miejscach, jak Londyn, Paryż, Berlin, Mediolan, Melbourne, Sydney czy Buenos Aires.
Pierwszy program telewizyjny Rachel „Mała paryska kuchnia” można było oglądać w ubiegłym roku w Wielkiej Brytanii na antenie BBC2 i za granicą w międzynarodowym kanale BBC Lifestyle. Seria cieszyła się wielkim uznaniem krytyków.
Rachel jest autorką felietonów kulinarnych i przepisów, którymi dzieli się co tydzień z czytelnikami „ES Magazine”, dodatku do dziennika „Evening Standard”. Pisze także książki o kuchni. Dwa tytuły, „Barres à céréales, Granola et Muesli faites maison” i „Pâtes à tartiner”, ukazały się nakładem wydawnictwa Marabout. Trzecia książka – pierwsza napisana w języku angielskim – to „Mała paryska kuchnia”, którą opublikowało wydawnictwo Penguin w 2012 r. (wydanie polskie – wyd. Albatros, 2013). Czwarta, „Little French Kitchen”, ukazała się jesienią 2013 r..
W Wielkiej Brytanii „Mała paryska kuchnia” przez trzy tygodnie była najlepiej sprzedającą się książką, a przez dziesięć tygodni utrzymywała się w pierwszej piątce bestsellerów. Poza polskim ukazały się także przekłady na niderlandzki, francuski, włoski, duński, rosyjski i norweski. W 2013 r. książka została wydana w USA, gdzie także spotkała się z entuzjastycznym przyjęciem. Jeszcze w tym roku pojawi się także w księgarniach w Brazylii, na Łotwie i Tajwanie.
Najnowszy program telewizyjny Rachel emitowany jest przez kanały BBC na całym świecie wiosną 2014 r. Seria „Kulinarne inspiracje Rachel Khoo: Miasta świata” to propozycja wyprawy do miejsc takich jak Stambuł, Sztokholm, Nicea czy Barcelona. Rachel odkrywa najnowsze kulinarne trendy popularne w Europie i nie tylko, a z podróży przywozi ze sobą wyjątkowe przepisy, nowe smaki i składniki, które łączy w swojej londyńskiej kuchni, gotując dla przyjaciół.
Strona internetowa: www.rachelkhoo.com Twitter: @rkhooks
Polpal
kołczu
Polpal napisał(a):