Inspiracje na Boże Narodzenie
Chcesz, by tegoroczne Święta były wyjątkowe? Przygotuj je razem z nami!
Skorzystaj ze sprawdzonych świątecznych przepisów i porad. więcej...


Rozpoczynamy zmagania o tytuł Kulinarnego Bloga Roku! Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie jedno zadanie - oznacza to, że masz tylko jedną rundę na znokautowanie rywali!
Twoim zadaniem jest przygotowanie świątecznej potrawy (słodkiej lub wytrawnej), w której mak będzie odgrywał główną rolę (nie może być tylko dodatkiem!).
Swoje propozycje możecie dodawać od 25 listopada do 8 grudnia 2016 r. Przepis wraz ze zdjęciem należy dodać za pośrednictwem formularza dodawania przepisów, wybierając z listy konkurs "Kulinarny Blog Roku - Edycja Zimowa".
9 grudnia zostaniecie poddani ocenie Internautów - 10 przepisów (blogów) z największą ilością głosów znajdzie się w finale. Spośród ich Autorów wyłonimy 3 laureatów.
Życzymy powodzenia!
Takie pierogi możemy postawić na wigilijnym stole. Aromatyczne i łatwe w przygotowaniu idealnie wpasują się w świąteczny klimat.
Proste ciasto z makiem i gruszką. Delikatne i wilgotne. Idealne na Świąteczny stół i nie tylko. Polecam przepis.
W Święta makowe wypieki cieszą się szczególnym uznaniem. Makowczyki albo inaczej zakręcone drożdżówki z makiem to takie małe makowce, na kilka kęsów.
Świąteczny tort makowy - biszkoptowe blaty makowe z żurawiną, masą piernikową oraz bezą makową na wierzchu. Idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia.
Idealne na świąteczny stół, kuszą zapachem maku, anyżu, cynamonu, wanilii, miodu. Świetnie skomponują się z innymi domowymi wypiekami.
Święta Bożego Narodzenia zbliżają się już dużymi krokami. Pora pomyśleć o wypiekach. Ja proponuję upiec tort. Taki tort można przygotować na świąteczny stół. Będzie się pięknie prezentował i pysznie smakował. Takim tortem można zaskoczyć gości.
Chyba każdy zna sernik Złota Rosa... ja postanowiłam zrobić makową wersję! Kruchy spód, wilgotny makowiec i lekka słodka pianka ze złotymi kropelkami rosy. Nowoczesny wypiek na tegoroczne święta. Coś pysznego! Polecam.
Czas świąt to czas gdy chcemy zaserwować swoim bliskim coś ekstra. Do Bitwy Blogerów zgłaszam swój pomysł na mak :) Prezentuję makowe piramidki, małe dzieła sztuki, które są grzechu warte.
Tradycyjny makowiec zawijany zawsze gości u mnie na Święta Bożego Narodzenia. Polecam wypróbowanie przepisu.
Pyszne, puszyste i cudownie aromatyczne. Posmakują każdemu i o każdej porze roku. Idealnie sprawdzą się też na Święta i jako uroczy prezent.
Intensywnie makowe ciasto pokryte 2 kremami - jednym z dodatkiem śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku.
Na świątecznym stole obowiązkowo powinny pojawić się pierogi. U mnie w wersji deserowej, wypełnione farszem z maku i bakalii, podane z waniliowym sosem angielskim. Wspaniały, wykwintny, świąteczny deser.
Tort świąteczny z żurawiną świeżą i makiem pod gwiazdami. Torcik jest lekko kwaskowy za sprawą żurawiny i bardzo dobrze łączy się z makiem. Możemy gości i rodzinę oczarować dekoracją świąteczną którą robi się bardzo łatwo z czekolady.
Pyzy na parze to jedno z moich ulubionych letnich dań z dzieciństwa. Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym.
Tort jest niezwykle smaczny i prosty w przygotowaniu. Udaje się za każdym razem i kusi nawet samym wyglądem. Polecam!
Kwintesencja Świąt. Intensywny smak maku, aromatyczny sos pełen wanilii, pomarańczy i rumu a także kremowy smak gnocchi- prawdziwe niebo w gębie. Sprawi, że Świąteczny stół stanie się wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju.
Potrawy z maku już na stałe wpisały się w nasza świąteczną tradycję. Te świąteczne ciasto makowe z wiśniami nie tylko przepięknie się prezentuje na świątecznym stole ale też wyśmienicie smakuje.
Bezglutenowy, wegański makowiec, którego nie trzeba piec! A do tego zamiast niebieskiego maku, użyłam białego, co było wyrażeniem tęsknoty za śniegiem.
Święta bez makowca to dla ciebie nie Święta? Lecz by musi być bez glutenu, bez jaj, bez mleka to czy się da? Takie były założenia, dzięki temu powstał wegański makowiec bez pieczenia. Mimo że jest "bez niczego". Jest pełen smaku i ten zapach.
Kluski na parze to mój ulubiony przysmak z dzieciństwa. Przygotowałam je w wersji świątecznej z masą makową z dodatkiem żurawiny i pieczonych kasztanów. Całość dopełnia bita śmietana z makiem. Smakują wybornie.
Pierniczki to obowiązkowy punkt świątecznych wypieków. Zawsze robię je już miesiąc przed świętami włączając w przygotowanie rodzinkę. Pierniczki z tego przepisu należą do tych, które muszą swoje odleżeć, aby stały się miękkie.
Torcik makowy z ogromną ilością białej czekolady i z żurawinami, aromatyzowany pomarańczą - połączenie smaków idealne na Boże Narodzenie.