Kurczak kurczakowi nierówny, a jajko - jaku

Co my kupujemy ?! Jaja od kur bez dziobów, i kurczaki bez tłuszczu i wartości odżywczych?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Kurczak kurczakowi nierówny, a jajko - jaku
Jak wszyscy wiemy kurczak jest ostatnio jednym z najczęsciej goszczących na naszych stołach dań. Nie koniecznie dlatego ,ze jest tani (bo często jest droższy od schabu czy łopatki) ale dlatego ,ze jest łatwy w przyrządzaniu ,szybko sięgo robi i jest uniwersalny ,zarówno do zup, dań głównych jak i dodatków . Ale czy wiemy co kupujemy ?? Zapewne nie do końca... Wiele osób zapewne zna zapach kupnego w markecie całego kurczaka , filetów ,nóżek czy skrzydełek .Ale czy wiemy ,ze tak kurczak "pachnieć" nie powinien. Większość z tych oferowanych nam kurczaków nie ma dostępu do swiezego powietrza ,czy tak zwanej zielonej trawki nie mogą sobie pobiegać nie mają swojej przestrzeni. Zazwyczaj są hodowane w strasznych warunkach często mało higienicznych tzw.hodowla masowa. Dlatego tak "waniają" Zrowy kurczak Nie powinien tak pachnieć!! Kto mieszkał na wsi lub hodował pare kurek na trawce wie jak kurczak pachnieć powinien i jak wyglądać. Kurczak biegający po podwórku lub zwany EKO kurczak:) powinien mieć grubszą skórkę z lekka żółtawą (nie białą! ) mięsko powinno być troszkę ciemniejsze a tłuszczyk kurczaczka nie powinien być biały, a żółciutki .A przedewszystkim tak nie "wania". Jeśli macie możliwość oglądajcie co kupujecie i kupujcie w wiejskich albo małych sklepach ponieważ takie biorą często mięso od pobliskich gospodarstw :) p.s. Rosół z takiej kury jest napewno smaczniejszy i bardziej wyrazisty. Analogicznie jest z jajkami ,teraz coraz częściej się o tym mówi w jakich warunkach zyją kury znoszące jajka . Jajka można rozpoznać po stempelku na nim .Tak więc:każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11 znakowym kodem. Np. 3-PL-06044311. Litery PL oznaczają kraj pochodzenia, ale najważniejsza jest pierwsza cyfra i to na nią powinniśmy zwracać uwagę, gdyż oznacza rodzaj chowu.Ponizej wymienię czym kazdy numer się charakeryzuje : 3- trójka -> jajko pochodzi z "chowu klatkowego ",a co to znaczy? Znaczy właśnie ni mniej ni więcej jak tyle ze kury nie mogą sięswobodnie przemieszczać , są karmmione często antybiotykami (dla ich dorbra ??? Produkcja takich jajek jest nastawiona wyłącznie na zysk, jest przejawem skrajnego barbarzyństwa .Kury nigdy nie opuszczają klatki, nie mogą się obrócić, rozprostować skrzydeł, nie mają kontaktu ze słońcem.Napewno nie wyglądają tak jak te kurki które rysują dzieci ,nie są okrąglutkie i tłuściutkie .Często przycinają im dzioby i nogi. 2- dwójka-„chowu ściółkowego" Rózni się tylko tym ,ze kurki mogąsię przemieszczać w ciasnych klatkach,oborach. 1-jedynka->oznacza jajo od "kury wolnowybiegowej", czyli takiej, która może opuszczać kurnik i widzi światło dzienne ,a nie tylko jazeniówki w halach.0-zero->”jajka ekologiczne” kura hodowana w tradycyjny sposób z wolnym wybiegiem na świeżym powietrzu w polu. Kury karmione są świeżą karmą, dodatkowo zjadają owady i roślinki wolno rosnące. Takie jajka mają najwyższą wartość odżywczą, a kury trzymane są wręcz w luksusie. Dlatego kupujcie droższe jajka ale zdrowsze ,większość dań napewno będzie smaczniejsza .!!! Oczywiście kupując EKO żywność tez należy ją oglądać ,ponieważ nie zawsze jest tym czym powinna być.Mam nadzieję,że teraz będziecie oglądać jakie jajka i kurczaki kupujecie ,albo chociaż zastanowicie się nad kupnem innego jajka niż "3"lub "2" Serdecznie polecam jajka "zerówki" lub prosto "od chłopa" często nie łatwo je zdobyć ale naprawde warto. .