7 oczyszczających warzyw i owoców

Kiedy jest najlepszy czas na oczyszczenie swojego organizmu? Praktycznie każdy moment jest dobry, by nasza cera odzyskała utracony blask, skóra znowu była elastyczna, a organizm oczyszczony z toksyn. Wprowadzając do codziennej diety kilka warzyw i owoców, które słyną z detoksykacyjnych właściwości pomożemy wzmocnić naszą odporność i oczyścimy organizm.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
7 oczyszczających warzyw i owoców
fot. Fotolia
Oczyszczanie organizmu jest także wskazane w przypadku powracających kłopotów z układem trawiennym. Jeżeli wzdęcia, zaparcia lub przewlekłe ból brzucha są naszym problemem, czym prędzej powinniśmy spróbować diety opartej o niżej wymienione produkty.

Podstawą diety oczyszczającej są pomidory, które są bogate w potas oraz likopen. Te dwa składniki nie tylko zatrzymują wodę w organizmie, ale także rozjaśniają cerę i leczą skórne wypryski. Czerwone i dojrzałe pomidory skutecznie nawilżają naskórek i zbawiennie wpływają na jej strukturę (dzięki prokolagenowi, który posiadają).

Innym obowiązkowym produktem spożywanym podczas detoksu jest ogórek, który prawie w całości składa się z wody. To źródło potasu, krzemu, chloru i siarki. Pomaga nam odzyskać utracony blask, dodatkowo wzmacnia paznokcie i włosy.

Zielonym i bardzo zdrowym warzywem jest także seler naciowy, który może być znakomitą przekąską w ciągu dnia. Dostarczy nam tym samym witaminy C, pomoże zwalczyć nadmiar tkanki tłuszczowej oraz przyspieszy metabolizm. Czy można wymarzyć sobie lepsze działanie tego pysznego warzywa?

Wyliczając produkty, które wspomagają pracę nerek i wątroby nie można nie wspomnieć o żurawinie, która ma szerokie działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Całkowicie dodatkowo wzmacnia też nasze zęby i dziąsła. Zawiera bardzo duże ilości antyoksydantów, które wspomagają holistyczne odtruwanie organizmu.

Nie zapomnijmy także o włączeniu do naszej diety owoców, które równie skutecznie oczyszczają organizm z niepotrzebnych złogów. Obowiązkowo włączmy do codziennego menu grapefruity, jabłka oraz gruszki. Te pierwsze usprawniają procesy trawienne, spożywane na surowo przyspieszają także metabolizm. Gruszki dzięki swoim zasadotwórczym substancjom wspierają usuwanie resztek produktów przemiany materii. Natomiast jabłka obniżają poziom cholesterolu, doskonale wpływają na ogólną pracę żołądka, nie podrażniaj przy tym układu trawienia, mają pyszny smak i zwalczają wolne rodniki.

Myśląc o oczyszczaniu organizmu powinniśmy się do tego przygotować. Na pewno warto pomyśleć o większych zakupach, które będą oparte o konkretne produkty, bez zapychaczy i słodyczy, które bezwzględnie należy wyeliminować. Podczas trwania diety pamiętajmy także by wystrzegać się dużego wysiłku fizycznego. Prawidłowa dieta to podstawa zdrowia. Pamiętajmy o tym. Powodzenia!