Idealne dla dzieci, lecz uwielbiają je także dorośli. Niosą ze sobą wspomnienie wakacji i choć same mają antarktyczną temperaturę, kojarzą się nam ze słońcem i gorącem. Doskonałe do deserów, mrożonych kaw i drinków. Któż nie miałby ochoty sięgnąć po lody w upalne popołudnia – tym bardziej, że kalendarzowe lato zaczęło się już kilka dni temu. Czas na lodowa rewolucję – zróbmy lody w domu i cieszmy się nimi w każdej chwili! Czas puścić wodze fantazji i rozpocząć doskonałą zabawę, do której przyłączyć mogą się nawet dzieci.
Pierwszy raz
Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywaliście lodów, to proces ten może wydać wam się skomplikowany - a wcale taki nie jest. Zacznijmy od podstawowej receptury na masę do lodów waniliowych na bazie śmietankowego kremu.
Składniki:
2 szklanki mleka
5 łyżeczek mączki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
ok. 50 g kremowego serka (bardzo miękkiego
1 szklankę śmietany kremówki (36%)
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 laskę wanilii
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Składniki kolejno dodajemy do miski cały czas dokładnie je mieszając, aby mieć pewność, że wszystkie składowe naszego kremu dokładnie się połączą i nie stworza się żadne gródki. Zwróćmy tez uwage czy cukier całkowicie się rozpuścił.
Kiedy masę lodową (w stanie ciekłym) mamy już przygotowaną, powinniśmy ją dokładnie schłodzić w lodówce – dzięki temu nasze lody będą zamarzały szybciej i równomiernie. Ostatecznym krokiem będzie zamiana kremu w lody. Do wyboru mamy kilka różnych metod:
1. Maszyna do lodów
Z nią przygotowywanie lodów w domowym zaciszu jest proste i szybkie, choć to nie jedyna metoda. Zainwestowanie w maszynę na pewno się opłaci. Wbrew powszechnemu przekonaniu sprzęt ten nie jest wcale bardzo drogi – w sklepach możemy znaleźć je już od około 70 zł, co stanowi równowartość 5 litrowych pudełek lodów, które możemy kupić. Przy czym robiąc lody samodzielnie możemy stworzyć je w każdym smaku jaki tylko sobie wymarzymy.
Masę wlewamy do maszyny i postękujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W niektórych modelach konieczne jest wcześniejsze zmrożenie misy, w innych maszyna ma wbudowaną zamrażarkę i sama chłodzi naczynie.
Gdy będą już gotowe należy szybko podać je i zjeść lub też przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Lody po wyjęciu z maszyny będą nadal miękkie, aby w zamrażalniku nie zamarzły na kamienny blok powinniśmy kilkukrotnie co jakiś czas (ok. 30 min) wyjąć je i dokładnie zamieszać.
2. Lody w woreczku
Do przygotowania lodów tym sposobem będziemy potrzebować dwóch szczelnie zamykanych plastikowych woreczków – większy na kostki lodu i nieco mniejszy na krem lodowy. Metoda ta sprawdza się doskonale przy mniejszej ilościach lodów.
Do większej torby wsypujemy kawałki lodu, jeśli jest to możliwe dobrze by lód był w nieregularnych dużych częściach, nie zaś w typowych sześcianach, które mogłyby uszkodzić woreczek. Do mniejszego woreczka ostrożnie wlewamy przygotowaną masę, szczelnie go zamykamy, starając się by było w nim jak najmniej powietrza. Następnie umieszczamy go wewnątrz większego woreczka, który także uszczelniamy.
Tu zaczyna się zabawa – delikatnie masujemy, ugniatamy woreczek z kremem pośród lodowych kawałków. Możemy również potrząsać torebką. Krem powinien stopniowo zacząć zmieniać konsystencję z płynnej na stałą. Uwaga na palce mogą nam nieźle zmarznąć!
Po około 15-20 minutach lody powinny być gotowe.
3. Puszkowane lody
Ta metoda jest bardzo podobna do poprzedniej, jednak zamiast woreczków możemy użyć dwóch różnej wielkości puszek np. po kawie. Do jednej wlewamy krem i zamykamy, do drugiej wsypujemy kostki lodu a następnie umieszczamy w niej mniejsza puszkę i po zamknięciu rozpoczynamy proces potrząsania i turlania puszki. Potrzeba do tego nieco energii dla tego można zaprosić do pomocy dzieci – na pewno będą zachwycone.
Co jakiś czas sprawdzamy konsystencję lodów.
4. Zmrożona micha i kuchenny mikser
Kolejnym sposobem na przyrządzenie lodów bez użycia specjalnej maszyny jest użycie zmrożonej metalowej miski, którą ustawiamy wewnątrz większego naczynia wypełnionego kawałkami lodu oraz najzwyklejszego miksera z końcówkami do ubijania.
Krem wlewamy do metalowej miski i zaczynamy do miksować. Lód pod spodem będzie utrzymywał niską temperaturę i mikstura zacznie powoli zamarzać. Powstałe w ten sposób lody będą bardzo puszyste, ponieważ końcówki do ubijania wtłoczą do środka sporo powietrza.
Jak widać metody te są łatwe i nie wymagają ogromnych nakładów finansowym, oferując nam jednak przyjemność z jedzenia własnoręcznie przygotowanych lodów – warto je wypróbować.
Pierwszy raz
Jeśli nigdy wcześniej nie przygotowywaliście lodów, to proces ten może wydać wam się skomplikowany - a wcale taki nie jest. Zacznijmy od podstawowej receptury na masę do lodów waniliowych na bazie śmietankowego kremu.
Składniki:
2 szklanki mleka
5 łyżeczek mączki kukurydzianej
1/4 łyżeczki soli
ok. 50 g kremowego serka (bardzo miękkiego
1 szklankę śmietany kremówki (36%)
2/3 szklanki cukru
2 łyżki miodu
1 laskę wanilii
1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Składniki kolejno dodajemy do miski cały czas dokładnie je mieszając, aby mieć pewność, że wszystkie składowe naszego kremu dokładnie się połączą i nie stworza się żadne gródki. Zwróćmy tez uwage czy cukier całkowicie się rozpuścił.
Kiedy masę lodową (w stanie ciekłym) mamy już przygotowaną, powinniśmy ją dokładnie schłodzić w lodówce – dzięki temu nasze lody będą zamarzały szybciej i równomiernie. Ostatecznym krokiem będzie zamiana kremu w lody. Do wyboru mamy kilka różnych metod:
1. Maszyna do lodów
Z nią przygotowywanie lodów w domowym zaciszu jest proste i szybkie, choć to nie jedyna metoda. Zainwestowanie w maszynę na pewno się opłaci. Wbrew powszechnemu przekonaniu sprzęt ten nie jest wcale bardzo drogi – w sklepach możemy znaleźć je już od około 70 zł, co stanowi równowartość 5 litrowych pudełek lodów, które możemy kupić. Przy czym robiąc lody samodzielnie możemy stworzyć je w każdym smaku jaki tylko sobie wymarzymy.
Masę wlewamy do maszyny i postękujemy zgodnie z zaleceniami producenta. W niektórych modelach konieczne jest wcześniejsze zmrożenie misy, w innych maszyna ma wbudowaną zamrażarkę i sama chłodzi naczynie.
Gdy będą już gotowe należy szybko podać je i zjeść lub też przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Lody po wyjęciu z maszyny będą nadal miękkie, aby w zamrażalniku nie zamarzły na kamienny blok powinniśmy kilkukrotnie co jakiś czas (ok. 30 min) wyjąć je i dokładnie zamieszać.
2. Lody w woreczku
Do przygotowania lodów tym sposobem będziemy potrzebować dwóch szczelnie zamykanych plastikowych woreczków – większy na kostki lodu i nieco mniejszy na krem lodowy. Metoda ta sprawdza się doskonale przy mniejszej ilościach lodów.
Do większej torby wsypujemy kawałki lodu, jeśli jest to możliwe dobrze by lód był w nieregularnych dużych częściach, nie zaś w typowych sześcianach, które mogłyby uszkodzić woreczek. Do mniejszego woreczka ostrożnie wlewamy przygotowaną masę, szczelnie go zamykamy, starając się by było w nim jak najmniej powietrza. Następnie umieszczamy go wewnątrz większego woreczka, który także uszczelniamy.
Tu zaczyna się zabawa – delikatnie masujemy, ugniatamy woreczek z kremem pośród lodowych kawałków. Możemy również potrząsać torebką. Krem powinien stopniowo zacząć zmieniać konsystencję z płynnej na stałą. Uwaga na palce mogą nam nieźle zmarznąć!
Po około 15-20 minutach lody powinny być gotowe.
3. Puszkowane lody
Ta metoda jest bardzo podobna do poprzedniej, jednak zamiast woreczków możemy użyć dwóch różnej wielkości puszek np. po kawie. Do jednej wlewamy krem i zamykamy, do drugiej wsypujemy kostki lodu a następnie umieszczamy w niej mniejsza puszkę i po zamknięciu rozpoczynamy proces potrząsania i turlania puszki. Potrzeba do tego nieco energii dla tego można zaprosić do pomocy dzieci – na pewno będą zachwycone.
Co jakiś czas sprawdzamy konsystencję lodów.
4. Zmrożona micha i kuchenny mikser
Kolejnym sposobem na przyrządzenie lodów bez użycia specjalnej maszyny jest użycie zmrożonej metalowej miski, którą ustawiamy wewnątrz większego naczynia wypełnionego kawałkami lodu oraz najzwyklejszego miksera z końcówkami do ubijania.
Krem wlewamy do metalowej miski i zaczynamy do miksować. Lód pod spodem będzie utrzymywał niską temperaturę i mikstura zacznie powoli zamarzać. Powstałe w ten sposób lody będą bardzo puszyste, ponieważ końcówki do ubijania wtłoczą do środka sporo powietrza.
Jak widać metody te są łatwe i nie wymagają ogromnych nakładów finansowym, oferując nam jednak przyjemność z jedzenia własnoręcznie przygotowanych lodów – warto je wypróbować.