Lubczyk- zdrowe zioło w kuchni

Tę piękną i aromatyczną przyprawę możemy sobie sami hodować, aby czerpać z niej wiele dobroczynnych właściwości.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Lubczyk- zdrowe zioło w kuchni
fot. Fotolia

Lubczyk, bo o nim mowa jest piękną, pachnącą przyprawą, która posiada wyjątkowe walory lecznicze, a także przyprawowe.
Jest bardzo cenną rośliną w naszej kuchni, a wyciąg z lubczyku to bardzo ważny składnik przyprawy w płynie.
Dlatego, że lubczyk ma bardzo mocny zapach, należy używać go w niewielkich ilościach. Tak świeże, jak również suszone liście tej przyprawy świetnie podkreślają smak zup, ziemniaków czy fasoli. Możemy dodawać go do mięsa drobiowego czy wołowego, różnych sosów, sałatek, a także do marynat.
Suszone liście lubczyku należy trzymać w ciemnym szczelnie zamkniętym słoiku, aby nie stracił swoich właściwości i nie zwietrzał jego zapach.

Właściwości lecznicze lubczyku:
Lubczyk to zioło, który ma wiele właściwości leczniczych. Wykorzystuje się do leczenia jego: korzeń, nasiona, a także liście. Największe właściwości zdrowotne ma korzeń lubczyku. Aby zadziałał, przed używaniem go należy zdjąć z niego skórkę.
Lubczyk zapobiega wzdęciom, oraz bólom brzucha, działa rozluźniająco na mięśnie jelitowe, oraz wiatropędnie. Szczególnie należy go używać przy chorobach dróg moczowych oraz problemach z moczem. Jest doskonały do pobudzenia trawienia. Zioła lubczyku nie powinny być stosowane przez osoby chorujące na nerki, a także kobiety w ciąży.

Zioło to można wykorzystywać w przemyśle spirytusowym. Bardzo często wykorzystywany jest do nadawania zapachu likierom i wódką. Przyprawa ta jest podobna do selera. Ma wiele cennych walorów i jest bardzo ważną przyprawą w kuchni. Używajmy go więc często.


Poznajcie zdrowotne właściwości lubczyku >>>