Liście kaffir to nic innego jak liście limonki. Limonka znana też jest pod inną nazwą - Papeda. Liście tej rośliny jak i cała roślina należy do roślin cytrusowych. Oprócz liści w kuchni znajdzie także zastosowanie sok z limonki, a także skórka starta ze świeżego owocu, jak też same owoce.
Najczęściej liście kaffir wykorzystywane są w kuchni tajskiej i indonezyjskiej, w zupach kokosowych i zielonym curry.
Liście papedy mają kolor ciemnozielony i charakterystyczny połysk, składają się z dwóch części. Górna część jest spiczasta i jego końcówka łączy się z drugą częścią liścia. Wielkości liścia są różne, mają od 2 do 10 cm. Wyglądają jak dwa liście połączone ze sobą w jeden, tą samą łodygą. Liście zawierają dużo witaminy C.
Powinniśmy kroić liście kaffir dość cienko, ponieważ są grube. Najlepiej jest ułożyć 3-4 liście jeden na drugim i pociąć je w podobną wielkość, po przekątnej.
Zdjęcie: Fotolia
Roślina ta jest uprawiana w południowo- wschodniej Azji. W kuchni tajskiej obok takich przypraw jak chili, imbir, galangal czy trawa cytrynowa, liście kaffir odgrywają bardzo ważną rolę.
Ciemnozielone liście mają delikatny, świeży i lekki aromat. Wydzielają bardzo aromatyczny cytrynowy zapach, dzięki czemu nadają daniom efekt świeżości. Można używać tak samo świeżych jak i suszonych odmian. Dodawane są przede wszystkim do sałatek i past, a także do wspomnianej wcześniej zupy kokosowej, zielonego curry. Doskonałe są także do dań z drobiu, owoców morza i ryb.
JAK I GDZIE KUPOWAĆ
W Polsce, jeśli znajdziemy sklep z azjatycką żywnością, nie powinniśmy mieć problemów z zakupem suszonych bądź mrożonych liści tej przyprawy. Oprócz tego wiele supermarketów często urządza akcje kulinarne, gdzie jeśli znajdzie się kuchnia azjatycka na pewno trafimy na liście kaffir. Starajmy się kupować te, które są w całości i nie są pokruszone. Zdarza się, ale rzadko możliwość kupienia świeżych odmian liści kaffir.
Przyprawę możemy kupić także w wielu sklepach internetowych. Cena suszonych liści za ok. 100 g wynosi w granicach 20 zł. Nie są tanie, ale starczają na długo, bo jest ich dużo a wystarczy ich odrobina, by cieszyć się doskonałym smakiem i zapachem dania.
Zdjęcie: Fotolia
JAK I CO PRZYGOTOWYWAĆ
Liście tej rośliny idealnie nadają się do zup i bulionów. Można użyć do ich przyprawienia świeżych jak i suchych odmian, przy czym należy pamiętać, aby usunąć je pod koniec gotowania. Liście te są także używane do frytek azjatyckich, dań z dodatkiem curry. Do past i dań gotowanych na wolnym ogniu używa się całych liści.
W Azji często dodaje się także kilka liści kaffir do wody, w której gotuje się ryż. Dzięki temu zabiegowi nabierze on ciekawego, cytrusowego aromatu. Liśćmi kafir można przyprawiać sałatki warzywne, sosy i oliwy.
W kuchni azjatyckiej znajdziemy mnóstwo dań, do których użyjemy liści kaffir, ale najpopularniejszą zupą jest oczywiście ich Tom Yum Kung, zupa uznana za symbol kuchni tajskiej.
Warto wiedzieć, że dania z liśćmi kaffir nie należy popijać kefirem, gdyż całość będzie miała niespecjalny smak. Warto popijać je wodą mineralną lub zieloną herbatą.
Sprawdź jak przygotować kurczak po tajsku >>>
Najczęściej liście kaffir wykorzystywane są w kuchni tajskiej i indonezyjskiej, w zupach kokosowych i zielonym curry.
Liście papedy mają kolor ciemnozielony i charakterystyczny połysk, składają się z dwóch części. Górna część jest spiczasta i jego końcówka łączy się z drugą częścią liścia. Wielkości liścia są różne, mają od 2 do 10 cm. Wyglądają jak dwa liście połączone ze sobą w jeden, tą samą łodygą. Liście zawierają dużo witaminy C.
Powinniśmy kroić liście kaffir dość cienko, ponieważ są grube. Najlepiej jest ułożyć 3-4 liście jeden na drugim i pociąć je w podobną wielkość, po przekątnej.
Zdjęcie: Fotolia
Roślina ta jest uprawiana w południowo- wschodniej Azji. W kuchni tajskiej obok takich przypraw jak chili, imbir, galangal czy trawa cytrynowa, liście kaffir odgrywają bardzo ważną rolę.
Ciemnozielone liście mają delikatny, świeży i lekki aromat. Wydzielają bardzo aromatyczny cytrynowy zapach, dzięki czemu nadają daniom efekt świeżości. Można używać tak samo świeżych jak i suszonych odmian. Dodawane są przede wszystkim do sałatek i past, a także do wspomnianej wcześniej zupy kokosowej, zielonego curry. Doskonałe są także do dań z drobiu, owoców morza i ryb.
JAK I GDZIE KUPOWAĆ
W Polsce, jeśli znajdziemy sklep z azjatycką żywnością, nie powinniśmy mieć problemów z zakupem suszonych bądź mrożonych liści tej przyprawy. Oprócz tego wiele supermarketów często urządza akcje kulinarne, gdzie jeśli znajdzie się kuchnia azjatycka na pewno trafimy na liście kaffir. Starajmy się kupować te, które są w całości i nie są pokruszone. Zdarza się, ale rzadko możliwość kupienia świeżych odmian liści kaffir.
Przyprawę możemy kupić także w wielu sklepach internetowych. Cena suszonych liści za ok. 100 g wynosi w granicach 20 zł. Nie są tanie, ale starczają na długo, bo jest ich dużo a wystarczy ich odrobina, by cieszyć się doskonałym smakiem i zapachem dania.
Zdjęcie: Fotolia
JAK I CO PRZYGOTOWYWAĆ
Liście tej rośliny idealnie nadają się do zup i bulionów. Można użyć do ich przyprawienia świeżych jak i suchych odmian, przy czym należy pamiętać, aby usunąć je pod koniec gotowania. Liście te są także używane do frytek azjatyckich, dań z dodatkiem curry. Do past i dań gotowanych na wolnym ogniu używa się całych liści.
W Azji często dodaje się także kilka liści kaffir do wody, w której gotuje się ryż. Dzięki temu zabiegowi nabierze on ciekawego, cytrusowego aromatu. Liśćmi kafir można przyprawiać sałatki warzywne, sosy i oliwy.
W kuchni azjatyckiej znajdziemy mnóstwo dań, do których użyjemy liści kaffir, ale najpopularniejszą zupą jest oczywiście ich Tom Yum Kung, zupa uznana za symbol kuchni tajskiej.
Warto wiedzieć, że dania z liśćmi kaffir nie należy popijać kefirem, gdyż całość będzie miała niespecjalny smak. Warto popijać je wodą mineralną lub zieloną herbatą.
Sprawdź jak przygotować kurczak po tajsku >>>