Co wiemy o przyprawach?

Aby uniknąć męczących objawów niestrawności już teraz zaplanuj zestaw przypraw do świątecznego menu.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Co wiemy o przyprawach?
Czasem zastanawiamy się dlaczego świąteczny bigos mamy trawisz bez kłopotu ,podczas gdy wydawałoby się taki sam swojej roboty bigos odchorowujesz jeszcze dwa dni .Tajemnica tkwi w szczegółach a w tym przypadku w przyprawach. I nie chodzi tylko o te które pobudzają trawienie.

Szczypta umiejętnie dobranej przyprawy może też przedłużyć trwałość przygotowanego dania. Bowiem niektóre z nich to naturalne konserwanty o działaniu antybakteryjnym. Gdy zatem musisz upiec mięsa np parę dni przed świętami dodaj do nich czosnek tymianek lub rozmaryn, a do strucli goździki albo cynamon.

Jeśli chcesz zamrozić część świątecznych frykasów, aby przechować je do sylwestra,pamiętaj, że właściwości przypraw nie utrzymują się wówczas jednakowo długo. Anyż, cząber majeranek, gałka muszkatołowa, papryka, pieprz i gorczyca po zamrożeniu tracą sporo ze swojego aromatu,podczas gdy przechowywanie w niskiej temperaturze potraw przyprawionych bazylią estragonem, szałwią lub tymiankiem wzmaga ich smak.

Ostre przyprawy od wieków stosowano jako lekarstwa poprawiające trawienie, ale z umiarem powinny je stosować osoby cierpiące na wrzody żołądka lub dwunastnicy. Jeśli nie dokuczają Ci te dolegliwości dodawaj do potraw anyż, cząber, kminek bądź kolendrę .

Przy chorobach nerek wskazane są bazylia -działa rozkurczowo i wiatropędnie imbir - łagodzi wzdęcia i kolki jelitowe , przeciwdziała nudnościom i wymiotom usuwa toksyny z organizmu i majeranek, który działa moczopędnie.