HISTORIA PISTACJI
Nazywane "zielonymi migdałami" lub "orzechami szczęścia", pistacje to nasiona drzewa pistacjowego ukryte w szarawej łupinie. Pochodzące z Bliskiego Wschodu należą do najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Znane są od co najmniej 9000 lat, są jednymi z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina Biblia (Księga Rodzaju rozdz. 43,11): „Izrael rzekł do swych synów: «Jeżeli tak być musi, uczyńcie tak. Zabierzcie jednak w wasze wory to, co w naszym kraju jest najcenniejszego, i zanieście owemu człowiekowi w darze: nieco wonnej żywicy, nieco miodu, wonnych korzeni, olejków, owoców, pistacji i migdałów”
Z Bliskiego Wschodu do Rzymu, pistacje zostały sprowadzone przez cesarza Witeliusza w I wieku n.e. i już wtedy Apicius rzymski kucharz opisał je w swojej książce kucharskiej.
To także prawdziwie królewska przekąska. Królowa Saby tak uwielbiała pistacje, że zażądała, aby wszystkie pistacje zebrane w królestwie zostały jej podarowane.
Zdjęcia: Fotolia
PISTACJE NA ZDROWIE!
Właściwą jadalną ich częścią jest pestka, którą otacza zdrewniała i bardzo twarda łupina. Dojrzałe orzeszki pistacji mają pękniętą i rozwartą łupinę, tak, że widoczna jest pestka, u niecałkowicie dojrzałych orzeszków łupina jest pełna.
Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksyntynę, które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Pistacje bogate są w błonnik, białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę E oraz antyoksydanty. Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz zawierają potas, który obniża ciśnienie tętnicze.
Pistacje mają niski indeks glikemiczny IG=15, lecz są dość kaloryczne – 100 g pistacji to 562 kcal. Pomimo kaloryczności, warto włączyć je do swojej diety, z powodu sporej zawartości błonnika ( 10.3 g/100g), który nasyca na długo, przez co zapobiega podjadaniu oraz zdrowym, nienasyconym kwasom tłuszczowym, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Zdjęcie: Fotolia
PISTACJE NA ŚWIECIE
Chińczycy wręczają sobie te małe orzeszki z okazji chińskiego nowego roku jako symbol zdrowia, szczęścia i powodzenia w życiu, uznając je za „szczęśliwe orzechy”, gdyż w łupinie wyglądają tak jakby się uśmiechały.
W Meksyku pistacje uprzyjemniają podróż kierowcom stojącym w korku. Orzechy sprzedawane są jako przekąska przy ulicach i drogach. W Indiach pistacje to podstawowy składnik popularnego napoju „Shree Guruji Kesar Pista Sharbat” na bazie szafranu. Izraelczycy zjadają najwięcej pistacji na świecie – 7 mln konsumentów spożywa rocznie ponad 4 mln kilogramów tych orzechów.
Pistacje to składnik peruwiańskiej potrawy Tama, którą przygotowuje się z użyciem ciasta kukurydzianego wypełnionego nadzieniem z sera, mięsa, warzywa, orzechów i chili. W Belgii – kraju słynącym z czekolady i pralinek, szefowie kuchni używają pistacji jako głównego składnika wielu czekolad, czekoladek i deserów.
Zgodnie z rosyjską legendą, jeśli zapakujesz dwa orzechy pistacjowe w czerwony, jedwabny materiał i ukryjesz go w bezpiecznym miejscu, przyniesie to harmonię i miłość twojej rodzinie. Dzieci w Iranie usypiane są do snu kołysanką „Śpij, śpij pistacjowym kwiecie”.
Zdjęcie: Fotolia
ORZESZKI PISTACJOWE W KUCHNI
Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używane są do wyrobów cukierniczych; marcepanów, strucli, lodów, tortów, budyniów, jako nadzienie do cukierków , ale nie tylko. Dodawane są również do mięs, ryb, potraw z ryżu, makaronu i przystawek.
Na obiad polecamy Wam pyszną rybę pieczoną w panierce z pistacji lub lekki i sycący makaron z kalafiorem w sosie serowym i pistacjami. Na deser przygotujcie mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami. Łasuchom z pewnością będą smakowały!
Pistacje to zdrowe i smaczne orzechy. Jesteśmy ciekawi jakie dania uda Wam się wyczarować z dodatkiem tych małych zielonych orzeszków. Każdy przepis opatrzony autorskim zdjęciem nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Zapraszamy!
Nazywane "zielonymi migdałami" lub "orzechami szczęścia", pistacje to nasiona drzewa pistacjowego ukryte w szarawej łupinie. Pochodzące z Bliskiego Wschodu należą do najstarszych kwitnących drzew orzechowych. Znane są od co najmniej 9000 lat, są jednymi z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina Biblia (Księga Rodzaju rozdz. 43,11): „Izrael rzekł do swych synów: «Jeżeli tak być musi, uczyńcie tak. Zabierzcie jednak w wasze wory to, co w naszym kraju jest najcenniejszego, i zanieście owemu człowiekowi w darze: nieco wonnej żywicy, nieco miodu, wonnych korzeni, olejków, owoców, pistacji i migdałów”
Z Bliskiego Wschodu do Rzymu, pistacje zostały sprowadzone przez cesarza Witeliusza w I wieku n.e. i już wtedy Apicius rzymski kucharz opisał je w swojej książce kucharskiej.
To także prawdziwie królewska przekąska. Królowa Saby tak uwielbiała pistacje, że zażądała, aby wszystkie pistacje zebrane w królestwie zostały jej podarowane.
Zdjęcia: Fotolia
PISTACJE NA ZDROWIE!
Właściwą jadalną ich częścią jest pestka, którą otacza zdrewniała i bardzo twarda łupina. Dojrzałe orzeszki pistacji mają pękniętą i rozwartą łupinę, tak, że widoczna jest pestka, u niecałkowicie dojrzałych orzeszków łupina jest pełna.
Jako jedyne orzechy zawierają karotenoidy: luteinę i zeaksyntynę, które wspomagają pracę oczu i zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. Pistacje bogate są w błonnik, białko, wapń, fosfor, witaminy z grupy B, witaminę E oraz antyoksydanty. Obniżają poziom szkodliwego cholesterolu LDL i trójglicerydów oraz zawierają potas, który obniża ciśnienie tętnicze.
Pistacje mają niski indeks glikemiczny IG=15, lecz są dość kaloryczne – 100 g pistacji to 562 kcal. Pomimo kaloryczności, warto włączyć je do swojej diety, z powodu sporej zawartości błonnika ( 10.3 g/100g), który nasyca na długo, przez co zapobiega podjadaniu oraz zdrowym, nienasyconym kwasom tłuszczowym, które regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej.
Zdjęcie: Fotolia
PISTACJE NA ŚWIECIE
Chińczycy wręczają sobie te małe orzeszki z okazji chińskiego nowego roku jako symbol zdrowia, szczęścia i powodzenia w życiu, uznając je za „szczęśliwe orzechy”, gdyż w łupinie wyglądają tak jakby się uśmiechały.
W Meksyku pistacje uprzyjemniają podróż kierowcom stojącym w korku. Orzechy sprzedawane są jako przekąska przy ulicach i drogach. W Indiach pistacje to podstawowy składnik popularnego napoju „Shree Guruji Kesar Pista Sharbat” na bazie szafranu. Izraelczycy zjadają najwięcej pistacji na świecie – 7 mln konsumentów spożywa rocznie ponad 4 mln kilogramów tych orzechów.
Pistacje to składnik peruwiańskiej potrawy Tama, którą przygotowuje się z użyciem ciasta kukurydzianego wypełnionego nadzieniem z sera, mięsa, warzywa, orzechów i chili. W Belgii – kraju słynącym z czekolady i pralinek, szefowie kuchni używają pistacji jako głównego składnika wielu czekolad, czekoladek i deserów.
Zgodnie z rosyjską legendą, jeśli zapakujesz dwa orzechy pistacjowe w czerwony, jedwabny materiał i ukryjesz go w bezpiecznym miejscu, przyniesie to harmonię i miłość twojej rodzinie. Dzieci w Iranie usypiane są do snu kołysanką „Śpij, śpij pistacjowym kwiecie”.
Zdjęcie: Fotolia
ORZESZKI PISTACJOWE W KUCHNI
Pistacje mają szerokie zastosowanie w kuchni. Używane są do wyrobów cukierniczych; marcepanów, strucli, lodów, tortów, budyniów, jako nadzienie do cukierków , ale nie tylko. Dodawane są również do mięs, ryb, potraw z ryżu, makaronu i przystawek.
Na obiad polecamy Wam pyszną rybę pieczoną w panierce z pistacji lub lekki i sycący makaron z kalafiorem w sosie serowym i pistacjami. Na deser przygotujcie mini tarty z czekoladowym ganache i pistacjami. Łasuchom z pewnością będą smakowały!
Pistacje to zdrowe i smaczne orzechy. Jesteśmy ciekawi jakie dania uda Wam się wyczarować z dodatkiem tych małych zielonych orzeszków. Każdy przepis opatrzony autorskim zdjęciem nagrodzony zostanie cennymi wirtualami. Zapraszamy!
marcinka
karola25