Maselnica - jeszcze niemal do końca XX wieku chętnie używana w wiejskich gospodarstwach domowych do wytwarzania masła, dzisiaj - oglądana przez turystów w skansenach. Co się stało z maselnicą, że przestała być modna?
Wynalazek maselnicy był w swej prostocie wyjątkowo innowacyjny i praktyczny - można było ubijać śmietanę na masło nie rozchlapując jej dokoła. Kuleczki tłuszczu łączyły się w większe kawałki, pozostawało jedynie wypłukać je z maślanki i uformować kształtne osełki.
Dzisiaj maselnicę widuje się w domach sporadycznie - raczej jako ozdobę kuchni, aniżeli dawny sprzęt AGD. Także na wsi masło zazwyczaj się kupuje, a jeśli uciera, to niekoniecznie za pomocą dużej maselnicy. Prawdopodobnie zdaniem większości za dużo z tym zachodu.
Budowa maselnicy
Maselnica zrobiona jest z drewna, składają się na nią:
Inne nazwy maselnicy: kierznia, maślniczka, maśniczka, bijanka, byjanka, maśnica, maślnica.
Wynalazek maselnicy był w swej prostocie wyjątkowo innowacyjny i praktyczny - można było ubijać śmietanę na masło nie rozchlapując jej dokoła. Kuleczki tłuszczu łączyły się w większe kawałki, pozostawało jedynie wypłukać je z maślanki i uformować kształtne osełki.
Dzisiaj maselnicę widuje się w domach sporadycznie - raczej jako ozdobę kuchni, aniżeli dawny sprzęt AGD. Także na wsi masło zazwyczaj się kupuje, a jeśli uciera, to niekoniecznie za pomocą dużej maselnicy. Prawdopodobnie zdaniem większości za dużo z tym zachodu.
Budowa maselnicy
Maselnica zrobiona jest z drewna, składają się na nią:
- konew (złożona z deseczek, dodatkowo opasana trzema metalowymi obręczami),
- nadstawka (nakładana na konew, posiadała poprzeczną podziałkę z otworem na trzonek bijaka),
- bijak (prosty kij z drewnianym krążkiem z otworami na dole, służący do ręcznego ubijania),
- jaszczyk (mała pokrywka, która zapobiegała rozpryskiwaniu śmietany).
Inne nazwy maselnicy: kierznia, maślniczka, maśniczka, bijanka, byjanka, maśnica, maślnica.
evita0007
smakosz 1988
Ja uważam że nie jest teraz już potrzebna w naszym domu.Wyparł ją bowiem duży 10 litrowy słój.Wlałam w nią świeżą śmietanę i potrząsałam rękami.Około 1,5 godziny 5 litrów masła wyszło.Tylko szkoda że nie spróbuje bo na diecie jestem :-(