Maselnica - czy jest wciąż praktyczna?

  • 2

Maselnica, maśniczka, kierznia, byjanka - to wszystko nazwy dla maselnicy - kiedyś tak popularnej do robienia masła.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Maselnica - czy jest wciąż praktyczna?
Maselnica - jeszcze niemal do końca XX wieku chętnie używana w wiejskich gospodarstwach domowych do wytwarzania masła, dzisiaj - oglądana przez turystów w skansenach. Co się stało z maselnicą, że przestała być modna?

Wynalazek maselnicy był w swej prostocie wyjątkowo innowacyjny i praktyczny - można było ubijać śmietanę na masło nie rozchlapując jej dokoła. Kuleczki tłuszczu łączyły się w większe kawałki, pozostawało jedynie wypłukać je z maślanki i uformować kształtne osełki.

Dzisiaj maselnicę widuje się w domach sporadycznie - raczej jako ozdobę kuchni, aniżeli dawny sprzęt AGD. Także na wsi masło zazwyczaj się kupuje, a jeśli uciera, to niekoniecznie za pomocą dużej maselnicy. Prawdopodobnie zdaniem większości za dużo z tym zachodu.

Budowa maselnicy

Maselnica zrobiona jest z drewna, składają się na nią:
  • konew (złożona z deseczek, dodatkowo opasana trzema metalowymi obręczami),
  • nadstawka (nakładana na konew, posiadała poprzeczną podziałkę z otworem na trzonek bijaka),
  • bijak (prosty kij z drewnianym krążkiem z otworami na dole, służący do ręcznego ubijania),
  • jaszczyk (mała pokrywka, która zapobiegała rozpryskiwaniu śmietany).
Występowały też maselnice w kształcie beczki - pionowe lub poziome, na korbę.

Inne nazwy maselnicy: kierznia, maślniczka, maśniczka, bijanka, byjanka, maśnica, maślnica.